(ilustrační snímek) - Víno (ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) - Víno (ilustrační snímek) | foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pět vín z Moravy ocenili znalci v Paříži zlatou medailí

  • 10
V soutěži Vinalies Internationales v Paříži uspělo pět vín ze čtyř vinařství na Moravě. Porotci si je vybrali z 3 300 vzorků z více než čtyřiceti zemí světa.

Čtyři moravští vinaři získali za svá vína v 17. ročníku soutěže prestižní Zlatou medaili. Řekl to expert na oblasti vinařství Luboš Bárta.

Mezi elitou má dvě vína vinař Josef Dufek (Rulandské šedé výběr z bobulí 2009, Ryzlink vlašský pozdní sběr 2010), jedno vinařství Krist (Tramín červený pozdní sběr 2010), Mikrosvín Mikulov (Ryzlink vlašský pozdní sběr 2009) a Vinselekt Michlovský (Chardonnay pozdní sběr 2009). Kromě pěti zlatých získali moravští vinaři i 30 stříbrných medailí.

Z Česka bylo v soutěži 119 vzorků. Téměř polovina všech vín byla z Francie. Vzorky hodnotilo 20 mezinárodních komisí. Medaile byly udělovány 30 procentům nejvýše hodnocených vín podle jednotlivých kategorií.

Podle Bárty je soutěž odlišná od ostatních tím, že se započítávají hlasy všech hodnotitelů, neškrtá se tedy nejvyšší a nejnižší známka. Po odhodnocení vzorku musí každý expert své hodnocení obhájit a zdůvodnit.

Je-li rozdíl v hodnocení příliš velký a obhajoba neobstojí, může požádat o navrácení svého hodnocení k opravě. "Je to důležité zejména tam, kde ne každý má zkušenost s různými tvářemi vín ze světa. Pak je velmi důležité naslouchat hlasům a argumentům kolegů," uvedl Bárta.

,