(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

V jablkách z Polska je nepovolené množství pesticidů, varuje inspekce

  • 32
V polských jablkách odrůdy Šampion našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sedmkrát více pesticidů, než je zákonný limit. Vzorek odebrala v ostravském Makru, s nímž zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„Výsledek z akreditované laboratoře potvrdil přítomnost pesticidu chlorpyrifos v množství 0,075 miligramu na kilogram, přičemž povolený limit je 0,01 miligramu,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Dodavatelem jablek byla trutnovská společnost Olymp Fruit.

Pozor na jablka z Polska, více než tuna jich obsahovala nebezpečný pesticid

Pesticidy jsou chemikálie, které pěstitelé používají k hubení živočišných a rostlinných škůdců. Jejich používání však škodí i zdraví člověka. Použití tohoto konkrétního pesticidu pro ošetření jablek je od roku 2016 v Evropské unii výrazně omezeno. „Například v Česku neexistuje jediný schválený přípravek pro ošetření jabloní, který obsahuje chlorpyrifos jako účinnou látku,“ uvedl Kopřiva.

Stejný problém zjistila inspekce u polských jablek již v minulosti. O mnohonásobném překročení limitu informovala loni 30. listopadu. Inspekce vložila informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.