Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za pět dvanáct. Zájem lidí o druhý pilíř roste, dveře se zavírají

  • 246
Zájem o spoření na penzi v soukromých fondech na poslední chvíli roste. V některých případech se hlásí až dvojnásobek lidí. Počet těch, kteří spoření do pondělka podepíší, se přesto nepřehoupne přes sto tisíc. Fondy přitom počítaly s půlmilionovou účastí v polovině roku. Přesná čísla budou známa ve středu.

V posledním týdnu uzavírají smlouvu na spoření ve druhém pilíři až stovky lidí denně. Pro 36leté a starší je poslední možnost vstoupit v pondělí 1. 7. 2013.

Fondy na poslední chvíli loví klienty. Některé lákají na to, že o posledním víkendu pošlou poradce za zájemci o spoření na penzi až do domu, jiné na sobotu a neděli nezavřou některé své pobočky. Poměrně dlouhou dobu po podpisu smlouvy trvá zpracování materiálů, spořit může začít klient třeba až za tři měsíce.

Proč na poslední chvíli?

U Čechů je podle penzijních společností rozhodování za pět dvanáct normální. "Možná se projevilo i to, že obava ze znárodnění peněz ve 2. pilíři se ukázala jako lichá," soudí Martin Podávka z Allianz PS.

S posledním červnovým dnem se definitivně zavřou dveře k důchodovému spoření ve druhém pilíři šestatřicátníkům. Ročník 1978, resp. těm, kterým bude 35 let letos, má čas na rozhodnutí do konce roku.

Do pondělka přibudou maximálně tisíce lidí

Nejvíc klientů posbírala Penzijní společnost České pojišťovny. "Do konce června budeme na hranici 30 tisíc klientů," odhaduje šéf Tomáš Matoušek. "Zájem je oproti květnu zhruba dvojnásobný, uzavíráme více než 150 smluv denně," dodává Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisen penzijní společnosti. Česká spořitelna uzavírala už minulý týden zhruba 200 smluv denně, kapacity navyšovat nemusela, tvrdí, že vyšší poptávku stačí vyřizovat.

"Vývoj posledních dnů, ať už zmírněná prohlášení ČSSD, nebo slibované úpravy systému, se na nárůstu zájmu nijak výrazně nepodepsal," dodal Kofroň. Podle něj se opět spíš prokazuje, že Češi jsou zvyklí nechávat věci na poslední chvíli, čekají, jak se věci vyvinou a "pomalu se rozhoupávají". (čtěte Penze neznárodníme, říká Sobotka)

Velký nápor hlásí Allianz PS. "V posledních dnech vstupuje do Allianz PS kolem 300 klientů denně. Očekáváme, že počet nových klientů v červnu dokonce předčí počet za měsíce leden až květen," uvedl Martin Podávka, produktový manažer Allianz.

Komerční banka očekává 13 tisíc klientů, Spořitelna překročila 10 tisíc, Allianz hlásí 5 500 klientů. "Počet účastníků ve druhém pilíři ke konci června zřejmě nepřekročí 80 tisíc," říká Pavel Jirák, šéf Penzijního fondu KB.

"Nikomu se to nevyplatí, šli jsme ale do rizika"

Fondy jsou skeptické, myslí si, že jim počet klientů nebude stačit k tomu, aby se jim správa druhého pilíře finančně vyplatila. "V takové situaci není žádný fond. Ale nedomnívám se, že by někdo řekl, že se o klienty nepostará, a je jedno při jakém počtu," myslí si Karel Svoboda, šéf ČSOB Penzijní společnost. Podle něj ale od začátku šli do tohoto rizika.

Fondy chtěly pětkrát víc klientů

80 tisíc lidí se podle odhadů penzijních fondů do konce června přihlásí do 2. pilíře. Fondy chtěly 500 tisíc v polovině roku.

Nejčastěji lidé uzavírali smlouvu o druhém pilíři tam, kde už mají nějaký finanční produkt. "Volil jsem společnost, kde mám nejvíc účtů. Změnit ji můžu kdykoliv, stejně jako strategii," říká Jan L. (37).

Ti, kdo vstoupili na poslední chvíli, přitom zpravidla měli jasno už dřív. "Byl jsem rozhodnutý, ale neměl jsem čas to řešit. Měl jsem pocit, že je to zodpovědnější, aktivnější přístup než čekat, co bude," vysvětluje Radovan Š.(37). "Nevěřím, že mi stát v důchodu nabídne slušnou penzi," říká paní J. (39) z Prahy.

,