Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Čechům se žije lépe a penze si užívají déle. S tím roste i důchodový věk

  • 366
Obyvatelé vyspělých zemí tráví v důchodu čím dál tím víc času, a to navzdory zvyšujícímu se věku odchodu do penze, vyplývá ze studie OECD. České ženy podle ní v současnosti tráví v důchodu průměrně 23,1 roku, muži potom 17,9 roku. Před 50 lety to byla polovina. Doba odchodu do penze se však bude dále prodlužovat.

Podle studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jsou totiž potřebné další reformy důchodového systému. Ekonomiky se bez nich nevyrovnají se stárnutím populace a měnícím se trhem práce. Průměrná délka lidského života se totiž prodlužuje a pro zajištění důstojného dožití je nutné posouvat věkovou hranici odchodu do penze.

Dokument dále uvádí, že během posledních dvou let třetina zemí OECD změnila podmínky přispívání do penzijního systému, další třetina upravila výši vyplácených důchodů a tři země uzákonily vyšší věk odchodu do penze.

Žijeme déle, pracujeme déle

Do penze v 74 letech. Dánové si počkají nejdéle, pohorší si i Češi

Podle současné legislativy vzroste tato hranice do roku 2060 přibližně v polovině zemí OECD, v průměru o 1,5 roku pro muže a 2,1 roku pro ženy, čímž dosáhne průměrný věk odchodu do důchodu téměř 66 let. Podle posledních odhadů se bude v budoucnu pohybovat od 60 let v Lucembursku, Slovinsku či Turecku, až po 74 let v Dánsku.

Průměrný věk trávený v důchodu, země OECD.

Vyšší věk odchodu do penze bude ale překonán nárůstem průměrné délky života, což bude ve výsledku znamenat, že čas strávený v důchodu se vzhledem k délce produktivního věku prodlouží. Od roku 1970 se v zemích OECD postupně prodlužuje průměrná doba, kterou jejich obyvatelé stráví v důchodu. Ženy si dnes užívají penze v průměru 22 let, kdežto v roce 1970 to bylo 15 let. Muži tráví v důchodu průměrně 18 let, což představuje významný nárůst oproti roku 1970, kdy byl mužský průměr 11 let.

Kalkulačka výpočtu starobního důchodu

V České republice je v současnosti věk odchodu do důchodu zastropován na 65 letech. Opětovné zavedení věkového stropu prosadila minulá koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Změna se projeví po roce 2030 a dotkne se lidí narozených po roce 1965.

Do důchodu v sedmdesáti?

Tento strop by ale měl být dočasný a pohyblivý. Každých pět let by se věk odchodu do penze měl přehodnocovat podle aktuální demografické situace a průměrné délky života, přičemž tyto analýzy by vypracoval statistický úřad. Analýza OECD uvádí, že české ženy v současnosti tráví v důchodu průměrně 23,1 roku a muži 17,9 roku.

05.prosince 2017 v 17:03, příspěvek archivován: 12.prosince 2017 v 16:37

At what age will young people #retire after 2060? Compare countries & read more on future #retirement ages  https://t.co/vttDN6iLR6 https://t.co/ATYE0stimY

Podle rozsáhlé mezinárodní studie, jejíž závěry byly publikovány v únoru v britském lékařském časopisu Lancet, by v některých zemích mohla do roku 2030 překročit průměrná délka dožití 90 let. Vedoucí studie, profesor londýnské Imperial College Majid Ezzati uvedl, že „další prodlužování našich životů znamená, že se musíme zamýšlet nad posílením našich systémů zdravotní a sociální péče tak, aby dokázaly podporovat stárnoucí populaci.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své zprávě z roku 2014 uvedla, že střední délka života se od roku 1990 do roku 2012 výrazně zvýšila. Podle propočtů WHO se dítě narozené v roce 2012 může žít průměrně o šest let déle než člověk, který přišel na svět v roce 1990. Čeští muži si od roku 1990 polepšili z 68 na 75 let a ženy ze 75 na 81 let.