Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Boj o pokladní vrcholí. Prodavačky v Penny dostanou 860 korun navíc

  • 133
Mezi řetězce zvedající svým zaměstnancům skokově mzdy se zařadil i diskont Penny Market. Díky boji o nedostatkové zaměstnance si polepší všech více než 5000 zaměstnanců obchodního řetězce. Pokladní čeká navýšení mzdy v průměru o 860 Kč, zástupce vedoucích o 1 077 Kč a vedoucí prodejen o 2 000 korun.

Naposledy řetězec zvyšoval platy v březnu. Letos se tak mzdy zaměstnanců na prodejnách zvýší v průměru o 8,2 procenta. Už dříve ohlásily navyšování platů například řetězce Tesco či Lidl.

„Mzdy našim zaměstnancům zvyšujeme pravidelně, naposledy se tak stalo v březnu 2017. Za tento rok se mzdy na našich prodejnách zvýší v průměru o 8,2 procenta,“ uvedl jednatel společnosti Penny Market Martin Peffek. Výši průměrného výdělku firma neuvedla.

Peffek dodal, že řetězec chce ocenit stávající zaměstnance a zatraktivnit podmínky pro případné nové zájemce. „Chceme dlouhodobě poskytovat zaměstnancům takové podmínky, které jsou férové, motivující a mzdově velmi konkurenceschopné se zřetelem k současné situaci na pracovním trhu,“ vysvětluje Martin Peffek.

Penny Market patří zejména v menších městech mezi významné zaměstnavatele, celkem provozuje v České republice 368 prodejen.

Na trhu práce je přetlak

Nízká míra nezaměstnanosti, zvyšující se konkurenční boj o kvalitní zaměstnance a nezájem uchazečů o práci v maloobchodu nutí obchodní řetězce v poslední době zvyšovat nástupní mzdy. V posledních dvou letech mzdy výrazně stouply, přesto u řady řetězců zůstávají pod průměrem Česka.

Podle odborářů v maloobchodu činí základní mzda provozních zaměstnanců v Praze v řetězcích při nástupu asi 14 000 korun. Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 14 376 Kč a u pokladní 14 270 Kč. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku přitom meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun. Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180 000 lidí.

Přidává se všude

Firma není jediným obchodním řetězcem, který skokově zvyšuje mzdy. Konkurenční Tesco přišlo minulý týden s oznámením, že si tamní prodavačky polepší až o 14 procent. Dvouciferně letos přidával také řetězec Lidl, novým zaměstnancům přitom slíbil až o čtvrtinu víc.

„Letos nárůst mezd pokračuje a usilovat o jejich zvýšení budeme v rámci kolektivního vyjednávání, které vedeme se zaměstnavateli, i v dalších letech. Samozřejmě nám nejde jen o prodavače, ale i o další zaměstnance v řetězcích, například pekaře či řezníky. A také o skladníky v logistických centrech, které rovněž zastupujeme,“ uvedla nedávno předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

,