Wall Street - Finanční centrum na Wall Street je i přehlídkou luxusních vozů.

Wall Street - Finanční centrum na Wall Street je i přehlídkou luxusních vozů. | foto: Dan Materna, MAFRA

Peníze na léčbu krize dostali lichváři, řekl nositel Nobelovky Stiglitz

  • 215
Američtí bankéři se ženou za vlastní kapsou, velké finanční domy zneužívají svého postavení a centrální banky příliš sledují inflaci... Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph E. Stiglitz v čínském listu China Daily kritizoval hrabivost bank a sepsal poučení z chyb, které podle něj spustily lavinu finanční krize.

Text levicového ekonoma Stiglitze se Číňanům musel líbit. Zastánce keynesiánské politiky (ekonomická teorie, která obhajuje zásahy státu do ekonomiky, pozn. red.) se opřel do pravicové politiky a kritizoval i způsob, jakým se v USA rozdělovaly peníze ze záchranných balíčků.

"Prvním poučením je fakt, že trhy samy sebe neregulují. Ve skutečnosti jsou bez přiměřené regulace náchylné k excesům. Bankéři se ženou za vlastním prospěchem a nezajímá je společenský přínos. Dokonce ani neslouží zájmům svých akcionářů a vlastníků dluhopisů," vzpomněl si Stiglitz hned v úvodu svého textu na situaci v USA.

Ekonom kritizoval vyplácení bonusů i dividend manažerům bank v nepříznivé době z peněz daňových poplatníků.

"Pod hrozbou kolapsu celého systému se roztáhla záchranná síť, která měla původně pomáhat nešťastným lidem vypořádat se s životem v krajní nouzi. Velkoryse zachytila komerční i investiční banky, pojišťovací společnosti, výrobce automobilů a dokonce i půjčovny vozů," připomenul téma plýtvání státní krizovou pomocí, které u americké veřejnosti budí velké emoce.  

Podle Stiglitze byly peníze ze záchranných balíčků špatně využity. Původně měly rozhýbat zamrzlý trh s půjčkami, to se ale nestalo. Ekonom tvrdí, že místo toho peníze dostaly instituce, které léta podváděly, měly lichvářské půjčky a netransparentní poplatky.

"Záchranný plán odhalil velká pokrytectví. Ti, kteří dříve volali po co největších úsporách a odmítali i drobné rozvojové programy pro chudé, nyní naléhali na schválení nejmasivnější záchranné akce na světě. Ti, kteří obhajovali počestnost a transparentnost trhu, učinili finanční systém tak neprůhledný, že banky nebyly schopné ukázat účetní rozvahu," vzkázal Číňanům.

Hazard mamutích domů

Druhé poučení podle ekonoma plyne z porozumění, proč trhy nepracují tak, jak mají. Opřel se do mamutích finančních domů, které těží z toho, že si nikdo nemůže dovolit jejich bankrot.

Keynesiánská politika podle Stiglitze funguje. Jako příklad si vzal Austrálii, která spustila masivní stimulační program dříve a z krize se údajně zotavuje rychleji.

U levicových Číňanů se setká s pochopením zřejmě i s další myšlenkou - řešením deficitu. "Ortodoxní pravidlo vyzývá ke snižování schodku - zvýší se daně nebo omezí výdaje, aby se obnovila důvěra v ekonomiku. Jenže tyto kroky téměř vždy sníží poptávku a ekonomiku uvrhnou do ještě větší recese," tvrdí.

Další poučení z krize našel ekonom v chování centrálních bank. "Přehnané soustředění na inflaci způsobilo, že centrální banky některých zemí ignorovaly situaci na trhu. Následky mírné inflace jsou nepatrné ve srovnání s tím, co napáchají majetkové bubliny, když je centrální banky nechají nekontrolovaně růst," dodal.

V posledním bodě Stiglitz naráží na to, že firmy neinvestují své prostředky do inovací správně. Finanční inženýrství se podle něj soustředilo na zdokonalování způsobů vykořisťování méně vzdělaných a překračování norem, které mají trhy bránit a zefektivnit. Finanční řízení naopak podle něj nepomohlo vytvořit takové produkty, které by milionům vlastníků domů umožnily řídit jednoduchá rizika a předejít tomu, aby o své bydlení přišli.

Joseph E. Stiglitz (65)


Joseph StiglitzJe nositelem Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001 a profesorem na Columbijské univerzitě. Působil jako viceprezident a hlavní ekonom Světové banky. Napsal mnoho knih,v nichž se věnoval i problémům globalizace v ekonomice. V česku je znám jako kritik metod kuponové privatizace v době ekonomické transformace v 90. letech 20. století.