V Držkově se po letech už nebude péct pečivo.

V Držkově se po letech už nebude péct pečivo. | foto: MF DNES

Pekárna v Držkově skončila, chléb se zde pekl přes dvacet let

  • 167
V Držkově u Jablonce nad Nisou skončila výroba zdejšího oblíbeného pečiva, která zde fungovala od roku 1991. Práva na výrobu a prodej držkovského pečiva koupili noví majitelé. Zatím není jasné, v jakém rozsahu se bude dodávat do obchodních řetězců a prodejen.

Na bývalého majitele, Řemeslné pekárny, vydal Městský soud v Praze insolvenční řízení. Firma však nechce prozradit, jaké důvody vedly k ukončení výroby.

"Tyto důvody jsou interní záležitostí společnosti. Mohu jen říci, že společnost Řemeslné pekárny dále řeší svoji situaci v insolvenčním řízení," okomentoval situaci člen představenstva Řemeslných pekáren Martin Ráliš.

Noví majitelé, kteří odkoupili licenční práva na výrobu a prodej držkovského pečiva, budou podle Ráliše vyrábět a prodávat držkovské pečivo v kamenných obchodech a na farmářských trzích.

Zákazníci tak mají možnost kupovat držkovské pečivo v této chvíli v prodejně v Železném Brodě a na farmářských trzích v Libereckém a Středočeském kraji, stejně jako v Praze.

Konec pekárny místní mrzí

Podle Ráliše musí noví výrobci zachovat kvalitu a charakter držkovského pečiva. "Zákazníci teď budou moci kupovat stejně kvalitní výrobky od oprávněných výrobců a prodejců i nadále," ujišťuje Ráliš.

Do výrobny a prodejny v Držkově se však oblíbené pečivo zřejmě nevrátí. Také místní lidé jsou ze situace rozmrzelí. "Neznáme důvody, proč výroba u nás skončila, ale moc nás to mrzí," vyjádřila s lítostí starostka Držkova Jiřina Voláková.

Bývalí výrobci držkovského pečiva o ukončení výroby v Držkově nikoho neinformovali. "Konec výroby mě hodně zaskočil. Navíc uzavření výrobny mi přišlo velmi rychlé," dodala starostka.

Společnost Řemeslné pekárny ukončila dodávky držkovského pečiva v plném rozsahu do obchodních řetězců k poslednímu březnu. Držkovské pečivo bylo velmi oblíbené a vyhlášené. Mělo řadu odběratelů po celém Libereckém kraji a dokonce i v Praze.