Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfka asociace: Komunitní energetika může zlevnit elektřinu až o desítky procent

Rozstřel   11:00
Svět zoufale hledá cestu z energetické krize. Řada domácností si pořizuje solární panely nebo malé větrné elektrárny, ale experti upozorňují, že při absenci slunce nebo větru mohou být izolované domácí systémy zranitelné a nepokryjí poptávku konkrétních domácností po elektřině. Navíc řada domácností na vlastní fotovoltaiku nebo větrník nemá. V Rozstřelu nabídla alternativu Patrícia Čekanová, prezidentka Asociace komunitní energetiky.

Podle ní je komunitní energetika jednou z forem, jak se vyvázat z drahých cen za elektřinu. Funguje už například v Německu nebo v Rakousku a začíná se etablovat také v České republice. Zásadním problémem je však nedostatečná legislativa. České zákony totiž komunitní sdílení energie podporují velmi nedostatečně.

Současná legislativa podle Patrície Čekanové částečně umožňuje vznik lokálních distribučních sítí elektřiny, které dávají možnost soukromým výrobcům energie z obnovitelných zdrojů sdílet například elektřinu vyrobenou ze zahradních větrníků nebo ze solárních panelů na rodinných domech, a to vzájemně mezi sebou.

Když nesvítí slunce

Z této lokální sítě si mohou uživatelé brát elektřinu. Obrazně řečeno, pokud máte na střeše solární panely, ale v daný okamžik nesvítí slunce a na druhou stranu váš soused má na zahradě větrník a zrovna fouká vítr, můžete tuto komunitní energii vzájemně sdílet.

V případě, že je zamračeno a zároveň bezvětří, mohou uživatelé této sítě čerpat elektřinu z hlavní distribuční sítě, kterou zajišťují velcí výrobci, například ČEZ, a jež je na lokální síť napojena. Těchto lokálních sítí je však málo a zatím se jedná v ČR o raritu, protože stát tuto formu distribuce nepodporuje a legislativně nemá tento stav oporu v zákonech.

Komunitní energetika

Jde o systém výroby energie prostřednictvím obnovitelných zdrojů vlastněných skupinou občanů, obcí nebo dalších komunit. Komunitní obnovitelné zdroje fungují na zcela odlišném principu než běžné elektrárny vedené komerčními firmami. Smyslem komunitní energetiky není finanční zisk, tak jako to má řada komerčních subjektů působících v oblasti energetiky. Hlavním smyslem je poskytování environmentálních, sociálních a ekonomických služeb místní komunitě, obci nebo jinému společenství vlastníků. Komunitní elektrárny jsou ve vlastnictví a správě místních lidí, obcí, farmářů, zemědělců nebo sousedů. (zdroj: Wikipedia)

„Energetický regulační úřad v tuto chvíli připravuje změnu vyhlášky, která by měla tuto situaci vyřešit,“ řekla v Rozstřelu prezidentka Asociace komunitní energetiky. Vyhláška by měla upravit propojení sítí i cenové podmínky, které určí vzájemné sdílení energií v obou sítích.

V ČR je stále více lidí, kteří by si rádi pořídili vlastní zdroj elektřiny z obnovitelných zdrojů, ale nemají dostatek finančních prostředků na jeho pořízení. Státní program „Zelená úsporám“ sice dotuje fotovoltaiky až polovičním podílem z pořizovací ceny, ale významná část domácností nedisponuje ani potřebnými padesáti procenty z celkových nákladů.

Administrativní překážky

Navíc výstavbu lokálních komunitních solárních elektráren a větrníků zatěžují zbytečně administrativní překážky. Na Západě už je přitom běžné, že se více lidí, například sousedů, spojí do většího celku a vytvoří lokální energetickou soustavu, která není závislá na centrálních distributorech, jejichž cenovou politiku v tuto chvíli určuje zejména extrémně předražené obchodování na burzách s energiemi.

„Elektřina, kterou si takto lidé vyrobí na lokální úrovni, bude mnohem levnější. Příklady z Německa to potvrzují,“ vysvětluje Čekanová. Podle ní by ceny mohly být nižší řádově až o desítky procent.

Komunitní energetické sítě přitom nemusí tvořit pouze sousedé na vesnici, ale také obyvatelé činžovních domů a členové bytových družstev, kteří by si tím mohli zajistit levnější vytápění. Zájem už projevily dokonce i některé obce, které by se tak mohly časem proměnit v lokální distributory a nemusely by přitom automaticky generovat očekávaný zisk, který žene ceny energií nahoru. ČR by se tak podle ní mohla vyvázat z energetické závislosti na Rusku.

Domy, školky, obce, celá ČR...

Podle Čekanové to ale nemusí končit pouze na lokální úrovni. „V Německu už je legislativa nastavená tak, že pokud má bytový dům nějaký obnovitelný zdroj energie, například fotovoltaické panely, využívá vyrobenou energii pro svoje účely. Ale pokud ji nevyužije, tak ji buď prodává do centrální sítě, nebo může tuto energii sdílet s jiným bytový družstvem, případně školkou nebo celým městem.“

Komunitní výrobci by tak mohli přebytečnou energii dokonce sdílet na velké vzdálenosti. Pokud třeba bytový dům v Plzni vyrobí přebytečnou energii, protože tam právě svítí slunce, mohl by si ji na oplátku, za jasně daných výměnných podmínek, odebrat jiný bytový dům v Brně, kde je zataženo a jejich fotovoltaika v danou chvíli vyrábí minimum energie.

K tomu je ale podle Čekanové zapotřebí legislativně ošetřit tzv. „smart grids“, tedy inteligentní sítě. Ty umožňují obousměrnou komunikaci mezi jednotlivými výrobci energie prostřednictvím centrální distribuční sítě. Právě tento systém je třeba v ČR zásadně legislativně ukotvit, aby se komunitní energetika mohla naplno realizovat.

Podle Čekanové na změnu vyhlášky čeká značné množství komunit, které by chtěly tento systém co nejrychleji rozběhnout. A nejsou to pouze sousedské komunity, ale i činžáky, panelové domy, soukromé firmy a také obce či městské části.

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...