Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Ceny starších bytů v panelácích narazily na strop. Avšak jen na chvíli

  • 245
Ceny starších bytů narazily na některých místech Česka v závěru loňského roku na strop. Podle dat Českého statistického úřadu se to nejprve projevilo na území Prahy. V české metropoli ceny starších bytů v posledním čtvrtletí roku 2017 poprvé za 4,5 roku přestaly růst. V předchozích čtyřech letech přitom souhrnně stouply o 41 procent.

V prvním čtvrtletí letošního roku se však ceny starších bytů v metropoli po krátkém ustrnutí opět začaly zvedat. Stejná situace panuje i v Brně. V krajích, do kterých se vývoj v hlavním městě obvykle kopíruje se zpožděním, se podle oslovených realitních kanceláří stagnace již také začala projevovat.

Stagnují převážně ceny panelákových bytů v chudších regionech a menších městech. V některých krajích dochází i k mírnému poklesu. V Praze, ve větších městech a oblíbených oblastech, kde je dobrá nabídka práce, ale ceny znovu rostou, i když jen mírně, okolo 5 až 7 procent. „U starších bytů jsme opravdu zaznamenali stagnaci cen. Je ale potřeba zmínit, že se bavíme o bytech, jejichž stáří překračuje 25 let a nejčastěji se nacházejí v panelových domech,“ sdělil MF DNES provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Kolik zaplatíte za byt 2+kk

Podle oblastního ředitele společnosti M&M reality Jana Martiny je u starších bytů třeba rozlišovat, zda se jedná o panelové, či cihlové domy. Poptávka po bytech ve starší cihlové zástavbě v atraktivních lokalitách je totiž stále veliká. „Tempo růstu cen těchto nemovitostí pokračuje. Maximálně lehce oslabuje. Jiná situace je na panelových sídlištích, u kterých je cílovou skupinou střední a nižší střední třída. Ceny takových bytů už jsou v tuto chvíli nad limitem toho, co jsou potenciální kupci ochotni a schopni zaplatit,“ vysvětlil Martina.

Stagnaci na sekundárním trhu s byty potvrzují i statistiky realitní sítě Re/Max. Data za první čtvrtletí letošního roku je však zatím třeba brát s rezervou, protože v porovnání s předchozími lety bylo prodáno mnohem méně bytů. To může statistiky zkreslovat. Majitel pobočky Re/Max G8 Reality Jan Štohanzl zároveň upozorňuje, že ačkoliv korekci cen nelze nikdy vyloučit, při jakýchkoli odhadech je potřeba opatrnosti, protože starší byty v posledním desetiletí pravidelně zhodnocovaly přibližně o dvě procenta ročně. Přesto, že mnozí experti předpovídali stagnaci nebo splasknutí bubliny.

Vhodná doba pro prodej

Fincentrum Reality zaznamenalo stagnaci v některých regionech Ústeckého, Libereckého, Moravskoslezského nebo Jihomoravského kraje. Příkladem je Hodonínsko nebo Teplicko.

Hledáte starší panelákový byt? Vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Potřebujete poradit s financováním vlastního bydlení? Srovnejte si nabídku hypoték.

Realitní sítě Century 21 vysledovaly stagnaci napříč celým krajem aktuálně pouze na Karlovarsku. „V Karlovarském kraji ceny panelových bytů dlouhodobě stagnují. Dle našich statistik se nezměnily ani meziročně. V druhém kvartálu roku neočekáváme výrazné výkyvy, a tedy ani pokles cen,“ sdělil generální ředitel realitní sítě Century 21 Lubomír Milek.

Oslovené realitní kanceláře v tuto chvíli nezaznamenaly žádný kraj, kde by ceny vyloženě klesaly. Situace se ale liší v jednotlivých oblastech a městech.

Naopak k největšímu růstu došlo za poslední čtyři roky v Libereckém kraji, kde se ceny starších bytů 2+kk více než zdvojnásobily. „Ceny bytů jsou ovlivněny vývojem ve stavebnictví. Málo se staví, proto se byty panelového typu stávaly a stávají dobrou investicí na pronájem,“ vysvětlil Radek Farkaš z Re/Max Gold.

Podobně je na tom i Jihočeský kraj. Tam realitní makléři rostoucí ceny vysvětlují tím, že všichni ti, kteří již mají zkušenosti s hypotékou a úspěšně ji doplatili nebo doplácejí, což je především generace tzv. Husákových dětí narozených zkraje sedmdesátých let minulého století, nyní začali investovat do bytů, které následně pronajímají.

Realitní makléři se shodují na tom, že teď je vhodná doba na prodej starších nemovitostí. Stále podle nich platí, že prodávající nyní za svůj byt dostane nejvíce peněz v historii. Pro prodej hovoří také nevyzpytatelnost budoucího vývoje, protože spekulovat o dalším prudkém nárůstu cen starších bytů nelze. Pokud totiž ceny porostou, tak už jen mírně.