Pálenka - ilustrační foto.

Pálenka - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Palírny už zatopily, třešňovice bude letos méně

Auta naložená bečkami s kvasem, který se za několik hodin přemění v čirou tekutinu, míří do pálenic na střední Moravě, kde právě začíná sezona. Lidé nosí hlavně kvasy z třešní, těch se však letos urodilo méně. A slabší bude kvůli špatnému počasí podle pěstitelů i úroda meruněk.

"Teď pálíme hlavně třešně, zatím to vypadá, že jich bude méně než obvykle. Lidé už vozí i kvas z meruněk,“ říká majitel pálenice ve Velkém Týnci Pavel Hnilica.

Také v dalších pálenicích teď nejčastěji přelévají do demižonů a lahví třešňovici. Zájem získat z vlastního ovoce kořalku podle majitelů palíren roste. Lidé už nezavařují tolik jako dříve a vozit ovoce do výkupen se jim nevyplatí. Palírny v regionu každoročně vyrobí desítky tisíc litrů alkoholu především z jablek, švestek, hrušek, meruněk a třešní.

V bečkách ale končí i méně tradiční ovoce. "Dvakrát už jsme letos pálili třeba jahody,“ říká spolumajitel pálenice v Náměšti na Hané Luboš Jadrníček. Také on považuje letošní úrodu za slabší. "Hodně pršelo, takže ovoce začalo hnít, a to už se potom na kvas použít nedá.“

Na některých místech také úrodu zničily přívalové deště s kroupami. "Naši oblast zasáhly taky kroupy a ovoce je hodně pomlácené,“ dodává Jadrníček.

O několik kilometrů dál, kde už bouřky neudeřily takovou silou, může být ovšem situace jiná. "Místo od místa se to opravdu liší. Nadprůměrná je letos například úroda mirabelek. Také cukernatost kvasu je dobrá,“ míní Rostislav Dočkal z pálenice v Bohuňovicích na Olomoucku. Špatné počasí se ale podle odborníků rozhodně podepíše na letošní úrodě meruněk.

"Ta se letos pohybuje na sedmdesáti procentech. Některé odrůdy meruněk ovšem dopadly ještě hůř a úroda je jen čtyřicet procent oproti normálním rokům. Na vině je špatné počasí v době, kdy stromy kvetly,“ poznamenal agronom Ivo Pokorný z Pomony Těšetice na Olomoucku.

Jak to letos dopadne se slivovicí, která se bude pálit na podzim, si zatím v palírnách netroufají odhadnout. "Ještě nemáme objednávky, takže nevíme, kolik bude švestek,“ říká Hnilica.

U švestek je podle pěstitelů škoda, že se často pěstují nové odrůdy, které "netečou“ tolik jako druhy původní, které na řadě míst zdecimovala nemoc šárka.
Lidé ale do palíren nejezdí jen kvůli kořalce, chtějí si nechat udělat i mošt. "O tuto službu je velký zájem, během tří týdnů už pojede naplno taky moštárna,“ dodává Hnilica.