Přes 200 000 cigaret zabavili celníci na dálnici D2 v havarovaném autě poblíž

Přes 200 000 cigaret zabavili celníci na dálnici D2 v havarovaném autě poblíž hranic se Slovenskem. | foto: Celní správa

Pašerákům cigaret se v Česku daří, inspektoři jsou na ně krátcí

  • 162
V Česku se kouří stále méně, zájem o padělané cigarety z tuzemska však roste. Díky slabé koruně a levnému tabáku zažívá černý trh hezké časy, které vzhledem k slabým kontrolám zřejmě hned tak neskončí. Největší množství nelegálních tabákových výrobků míří do Německa.

Už to nejsou ani podpultovky. Pašované cigarety vídá detektiv, který pracuje pro výrobce cigaret, na českých tržnicích v příhraničí s Německem běžně. Český trh s padělanými cigaretami zažívá báječné časy a zdá se, že mejdan jen tak neskončí. Kontroly jsou slabé a poptávka obrovská.

Ve studii poradenské společnosti KPMG o evropském pohybu nelegálních cigaret The Project Sun je Česko zmiňováno více než jiné země. Přestože se v tuzemsku loni vykouřilo méně cigaret - trh klesl z 15,3 na 13,3 miliardy kusů, nelegálních cigaret Češi spotřebovali více než rok předtím. Po pěti letech poklesu se jejich podíl zvedl ze 2,2 na více než tři procenta celkové spotřeby, což představuje 420 milionů cigaret. Jenom na spotřební dani tak stát přichází o víc než miliardu korun ročně.

Česko však hlavně funguje jako klíčový zdroj zboží pro německé kuřáky. Studie KPMG to zdůvodňuje zdražením polského kuřiva. „Úspora z nákupu polských cigaret v porovnání s českými významně klesla a mohla přispět k nárůstu vývozu cigaret z Česka do Německa a Rakouska. Směnný kurz z konce roku 2013 výrobky z českého trhu ještě více zvýhodnil,“ uvádí se ve zprávě.

Muflon místo velblouda. Český trh zaplavují cigarety z Ruska

Největší trh s padělky bují kolem Německa, které nejvíce zásobují Česko, Polsko a Bělorusko. Zatímco u nás vyjde legální krabička na tři eura, v Německu na pět. Legálně koupené cigarety vyvezené do Německa jsou v žargonu celníků „nelegální bílé“ cigarety, protože nebyla zaplacena místní spotřební daň.

„Na českém trhu byla loni nejčastěji zabavovanou cigaretou (ruská) značka Jin Ling. Její prodej v minulém roce způsobil ztrátu kolem 13 milionů korun,“ uvádí Danica Siváková ze společnosti Japan Tobacco International. Na rozdíl od velbloudích camelek, které napodobují, mají na žlutém obalu tyto cigarety muflona a vyjdou zhruba na 40 korun.

Rostoucí podíl padělků je další ranou do příjmů tabákových firem. Nejenže daně už dosahují 80 procent ceny cigaret a blíží se doba unifikovaných odpuzujících obalů, mnoho lidí přechází na elektronické cigarety nebo inhalátory. Výrobci cigaret v čele s Philip Morris se proto letos rozhodli rozpoutat kampaň, která informuje o škodlivosti padělků. 

Varují, že padělané cigarety obsahují neznámé látky. Zisky z nich plynoucí navíc mohou sloužit lecčemu. Podle Interpolu je tento byznys propojen s organizovaným zločinem a terorismem.

Prodejci daň obcházejí tabákovými listy

Detektiv, jenž MF DNES popsal, jak to na tržnicích vypadá, tvrdí, že kontroly nefungují. Česká obchodní inspekce (ČOI) namítá, že se s potížemi v pohraničí nesetkává. „V pohraničí při kontrolách, které probíhají ve spolupráci s celní správou, se ČOI zaměřuje na sortiment tabákových  výrobků pouze doplňkově,“ uvádí mluvčí Miloslava Fléglová.

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva doplňuje: „V případě pašovaného zboží už to hraničí s kriminální činností. Když nejde pouze o porušení potravinářského práva, ale o delikt podle trestního práva, musí se tím zabývat celní správa a policie.“ Jejich razie však otupuje nutné povolení soudu k prohlídce stejně jako neznámá identita majitelů stánků.

Na trhu je ještě jedna díra. „Po posledním zvýšení daně na tabák se ihned objevily alternativy jako tabákové listy, které dani prakticky nepodléhají. Proto je někdy prudké zvyšování daní kontraproduktivní. Zvyšuje poptávku po nelegálních nebo nezdaněných výrobcích a krátí příjmy státního rozpočtu,“ upozorňuje jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník. 

Česko jako jedna z mála zemí umožňuje dovážet do země tabák k účelům, které nesouvisejí s kouřením, a tudíž nepodléhá spotřební dani. Tyto tabákové listy se však prodávají na váhu v obchodech, kde si je pak zákazník nařeže na kouření. V tu chvíli obchází daň. 

Ze 100 gramů ručně řezaného tabáku z listů je možné ubalit až 166 cigaret. Pokud stojí 80 korun, jako v jedné královéhradecké prodejně, nezdaněná cigareta vyjde na padesátník. „Tyto aktivity celní správa sleduje, potlačuje, zboží zabavuje, doměřuje spotřební daň a uděluje pokuty,“ uvádí mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka.

„Pokud při kontrole zjistíme prodej tabákových listů v rozporu se zákonem, zajistíme je a prodejci vyměříme spotřební daň. Dále uložíme sankci propadnutí zboží a pokutu 50 tisíc až deset milionů korun,“ říká mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Loni zajistili celníci ve 30 prodejnách v Česku 902 tun tabákových listů. Šlo by o daňový únik za 300 milionů.

Celní správa objevila v autě 200 tisíc cigaret ruské značky Jin Ling:

26. června 2012