Sadaři se obávají o svou úrodu, proti živlům chrání jablka i vrtulník

  12:57aktualizováno  12:57
Ačkoliv se v Česku šíří prodej neestetického, ale levného ovoce, většina obyvatel stále raději sáhne po bezvadném kousku. Sadaři tak musí vynaložit značné úsilí, aby úrodu ochránili před nebezpečími jako je mráz nebo kroupy. Pomáhají jim v tom ochranné sítě či zapálené svíce. Nebo třeba vrtulník.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Obrovské skladové boxy jsou skoro až po okraj zaplněny přepravkami s jablky. „Tady máme kapacitu téměř na pět milionů kilogramů jablek,“ vysvětluje Tomáš Kněžínek, manažer prodeje společnosti VVISS.

Boxy slouží pro uskladnění jablek, kde vydrží až do června dalšího roku. „Po naplnění boxu se sem už nesmí vstupovat. Odsajeme kyslík a kontrolujeme stálou teplotu mezi nulou až dvěma stupni. Jablka vlastně uspíme,“ říká Kněžínek.

Ve skladu v Českém ráji panuje čilý ruch. Hruškami a jablky se to tu doslova hemží. Některé jsou už roztříděné v přepravkách a čeká je cesta na pulty obchodních řetězců. Jiné budou použity na mošt či dlouhodobě uskladněné.

Na začátku celého procesu čeká plody vodní lázeň, aby se odstranil případný prach a nečistoty. Omyté ovoce putuje linkou. Ta produkty „zrentgenuje“ a roztřídí je.

Velké plody lidé nechtějí

Aby mohla jít jablka do komerčního prodeje, musí být jejich velikost v průměru mezi 50 a 95 milimetry. Některé vyřazené obří plody připomínají spíše menší dýni. „Lidé takové rozměry špatně vnímají a neprodává se to dobře. Velké jablko je moučné a nechutná nejlépe,“ vysvětluje manažer prodeje.

Na pult se klasicky nedostanou ani jablka s větší mírou rzivosti, nebo pokud mají otlaky a důlky způsobené kroupami. „Kroupy jsou obrovský problém sadařů,“ říká Kněžínek a ukazuje jablko s černým důlkem. Hniloba se pravděpodobně dostala k jádru. „Takový plod jde do odpadu,“ dodává průvodce.

Nad řadami stromků jsou proto natažené záchytné sítě, které mají úrodu před krupobitím chránit. Některá jablka na okrajích sadu se však poškození nevyhnou. Plody s estetickými vadami se dříve využívaly na výrobu moštu nebo se sušily. Teď mají šanci dostat se také k zákazníkovi. Ovšem s označením.

Některé obchodní řetězce začaly nabízet ovoce a zeleninu, které mají nápadně nízkou cenu. V Penny Marketu jde o takzvané „neobyčejné kousky“, Tesco tyto zemědělské produkty nabízí pod značením „perfectly imperfect“.

„V únoru jsme spustili v několika pobočkách pilotní prodej těchto produktů. Teď už je možné koupit si dokonale nedokonalou zeleninu ve dvaadvaceti obchodech. Když člověk neřeší vzhled, tak jsou ta jablka chuťově srovnatelná s dokonalejšími kousky,“ říká tiskový mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. Kilo nedokonalých jablek tak může být na pultech za 15 korun, což je o 60 procent nižší částka než cena běžných komerčních jablek.

Dalším velkým problémem sadařů je mráz. Pokud totiž v době, kdy jabloně kvetou, padne teplota pod –1 stupeň Celsia, mohou být květy trvale poškozeny. Tomu částečně může zabránit systém protimrazové ochrany. Tryska vyčnívající nad jabloněmi rozpráší v případě poklesu teploty do vzdálenosti deseti metrů vodní roztok, který pokryje květy a izoluje je před mrazem. Někdy se také zapalují svíce, které by měly zvýšit teplotu v sadu. „Extrémní možností je přelétávat nad sady vrtulníkem, který promíchá teplejší vzduch shora s chladnějším vzduchem v nížinách,“ dodává Kněžínek.

Sklízejí lidé i stroje

Zda se investice do moderních prostředků ochrany nových stromků vyplatila, se však projeví až v delším časovém horizontu. Po naroubování malých odrůdových větviček trvá totiž dva roky, než jsou mladé jabloně přemístěny ze školky do sadu. Ačkoliv tříleté a čtyřleté stromky nějaká jablka nesou, plně plodné jsou v pátém až šestém roce. Co se výšky stromků týče, ty největší dosahují čtyř metrů.

Tak velké stromy ovšem trochu připomínají vánoční stromek. Kdyby nebyly z obou stran jištěné dráty, pravděpodobně by se pod nánosem ohýbaly do uliček. Na jeden strom připadá zhruba 12 až 16 kilo jablek.

Od začátku září do půlky listopadu se jablka sklízejí. Pomáhá při tom i technika. Poloautomatický sklízecí stroj právě projíždí šnečím tempem uličkou mezi zelenými jablky Golden Delicious a nechává je za sebou v obrovských přepravkách. Před ním otrhává plody ze stromů zhruba osm česáčů a ukládá je na pojízdný pás, který vede až k přepravce.

Už při utržení získává ovoce tzv. traceabilitační kód, tedy jakési rodné číslo, které s produktem putuje až k zákazníkovi. Původ plodu je tak kdykoliv doložitelný.

„Je to kvůli bezpečnosti. Kdyby nastal nějaký problém, jsme schopni přesně dohledat, v které řadě sadu a její části se plod nacházel, jaký stroj ho sklízel a kdy a jakou výživu stromy dostávaly,“ vysvětluje Kněžínek.

  • Nejčtenější

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Vyhazov od státu. Ve státní službě ubude přes 2000 míst, rozhodla vláda

K lednu příštího roku ubude ve státní službě meziročně 2089 míst, o schválení návrhu ministerstva vnitra informovala...

Premium

Kolem transportních palet kvete černý byznys. Kradou se, falšují nebo šidí

Hromada sbitých dřevěných prken je základem přepravy zboží. Samotný prodej palet je však zároveň předmětem falšování,...

Premium

Česká whisky už není sci-fi. Malí výrobci destilátů konkurují velkým značkám

Slivovice a ovocné destiláty domácí produkce zná každý. V poslední době se ale malí čeští výrobci začínají tlačit i do...

ČNB chystá 36 emisí pamětních mincí a bankovek, vůbec poprvé vydá dukáty

Česká národní banka (ČNB) plánuje v letech 2021 až 2025 vydat 36 emisí pamětních mincí a bankovek, poprvé v historii...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz