Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace.

Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. | foto: Petr Topič, MAFRA

Oslabování koruny by mohlo skončit začátkem příštího roku, tvrdí Singer

  • 216
Umělé oslabování koruny, které zahájila Česká národní banka loni v listopadu, by mohlo skončit začátkem příštího roku. Počítá s tím nová prognóza centrální banky.

Bankovní rada však ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že předpokládá zachování závazku držet kurz poblíž 27 korun za euro "přinejmenším do začátku roku 2015". 

"ČNB ve své prognóze reflektuje zlepšení současné situace v české ekonomice. Z vývoje popsaného v prognóze logicky vychází, že kurzový závazek skončí někdy na přelomu letošního a příštího roku. Pokud se poté bude kurz koruny chovat normálně, bude moci ČNB následně přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb. Nicméně nic zběsilého by nás v příštím roce s úrokovými sazbami čekat nemělo," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Centrální banka zahájila takzvané devizové intervence loni v listopadu. Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace a urychlí návrat inflace k dvouprocentnímu cíli. To by mělo přitom nastat koncem roku 2014. Intervence rovněž podle něj podpoří oživení ekonomiky a trhu práce. 

"Hladinu závazku poblíž 27 Kč/EUR tak bankovní rada považuje nadále za vhodně zvolenou a zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu," dodal.

Krok ČNB však našel řadu kritiků mezi ekonomy i podnikateli. 

Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již déle než rok, základní úroková sazba je 0,05 procenta. Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky v zásadě po celý rok 2014. ČNB podle nich nebude hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do devizových intervencí. Podle ekonomů stačí centrální bance hlídat kurz koruny, aby se držel poblíž hranice 27 Kč/EUR.

,