Úklid střechy stržené větrem z budovy finančího úřadu v Ostrově.

Úklid střechy stržené větrem z budovy finančího úřadu v Ostrově. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Účet za za víkendové řádění vichřice bude ve stamilionech

  • 1
Škody způsobené víkendovým řáděním vichřice Eberhard budou podle odhadů pojišťoven v řádu několika stovek milionů korun. Následky kalamity tak nedosáhnou škod rozsahu orkánů Kyrill (2,2 miliardy korun) a Herwart (1,5 miliardy) v minulých letech. Pojišťovny řadu událostí po víkendové vichřici již vyřešily.

Česká pojišťovna měla ve středu ve 14:00 nahlášeno 4 400 škod za více než 100 milionů korun. „Naši odborníci odhadují, že se celkový počet škod bude pohybovat kolem 8 000. Celkový finanční objem odhadujeme kolem 200 milionů korun. Podařilo se vyřešit 40 procent nahlášených škod,“ řekla mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Energetici platí stamiliony za „lesní dálnice“. Stromy na dráty padají dál

„Hlášené počty škod stále rostou, teď se pohybují kolem 25 milionů korun,“ doplnil mluvčí Allianz Václav Bálek. S počtem nových pojistných událostí podle něj roste i počet těch, kteří mají škodu nejen zlikvidovanou, ale také zaplacenou. „Očekáváme, že nové škody na majetku v následujících dnech objeví ještě majitelé zazimovaných objektů, kteří je přijedou zkontrolovat o nadcházejícím víkendu,“ podotkl.

Česká podnikatelská pojišťovna eviduje 850 škod z této kalamity v odhadovaném objemu 25 milionů korun. „Největší oznámenou škodou je zatím škoda 2,2 milionu korun, zároveň registrujeme několik škod s odhadovanou výší od půl do jednoho milionu korun,“ uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Kooperativa podle mluvčího Milana Káni zaznamenala nárůst škod o dalších tisícovku případů a jejich objem na 65 milionů korun. 

UNIQA má 400 škod celkově za téměř 20 milionů korun. Více než 80 procent jsou škody na nemovitostech a zbytek na autech. „Škody máme rovnoměrně po celé ČR. Likvidátoři prohlížejí větší škody. Už jsme začali vyplácet jednoduché malé škody nebo zálohy na pojistné plnění,“ poznamenala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Česko v neděli zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. Vítr měl místy sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu.

V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315 000 odběratelů. Energetická společnost ČEZ vyčíslila škody po orkánu na téměř 30 milionů korun.