ekonom Jan Bureš

ekonom Jan Bureš | foto: ČSOB

Vysoké nájmy rozdělují lidi, říká ekonom. Regulace neřeší nedostupnost bytů

  • 109
Zpřísnění poskytování hypoték Českou národní bankou nevyřeší problém s malou nabídkou bydlení a je spíš prevencí, která ochrání lidi před nezdravou zadlužeností. Myslí si to hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš, který odpovídal v online rozhovoru čtenářům iDNES.cz.

Od října budou banky méně půjčovat na bydlení. Česká národní banka (ČNB) totiž zpřísnila svá doporučení, komu dát hypotéku.

Pokud se doporučením ČNB budou banky řídit, což se většinou děje, tak půjčku na bydlení nedostane od října ten, jehož měsíční splátka hypotéky je vyšší než 45 procent čistého příjmu a celková výše zadlužení přesahuje devítinásobek čistého ročního příjmu. Příjmy ve společné domácnosti se sčítají.

Podle ekonoma Jana Bureše nicméně banky budou žádosti posuzovat individuálně a je možné, že tedy jejich přístup nebude tak striktní.

Opatření však podle něj nevyšeří problém špatné dostupnosti bydlení. Jsou spíše prevencí proti „nebezpečnému“ zadlužování. „Problém je skutečně v pomalé výstavbě, z hlediska vydávání stavebních povolení patříme stále k těm nejhorším na světě,“ uvedl.

Řada lidí se podivuje tomu, proč pro ně nemusí být dostupná hypotéka, když je nájemní bydlení vyjde dráž. Ekonom připouští, že trh s nemovitostmi se dostal do slepé uličky. 

„Vysoké ceny nemovitostí přispívají k nezdravému narůstání rozdílu mezi lidmi ve společnosti. Jednoduchý recept/řešení asi neexistuje. V krátkém, období mi dává největší smysl v nejžádanějších lokalitách pracovat s regulací nájmů ve prospěch trvalých rezidentů. V delším období zejména zkvalitnit a zefektivnit schvalovací procesy u nové bytové výstavby,“ uvedl Bureš.

Odpovědi na otázky ohledně hypoték najdete zde

Impuls České národní banky přichází proto, aby se při zhoršení ekonomiky eliminovala budoucí možná rizika zejména u nízkopříjmových skupin, ale i lidí, kteří mají hypotéku takzvaně „na krev“.

Současné opatření bude mít jistě dopad na rozhodování bank o tom, komu hypotéku schválí.