Pondělí 20. září 2021, svátek má Oleg
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. září 2021 Oleg

Místo těstovin teď lidé chtějí koláče, říkají majitelé školy vaření

  17:00
Jana a Petr Rýdlovi strávili skoro celou pracovní kariéru v korporacích. Před pár lety si však řekli, že nastal čas na změnu a že by chtěli dělat něco, kde budou blíž lidem. Třeba vést penzion, kavárnu či bistro. Nakonec se jim naskytla příležitost převzít jednu z prvních pražských škol vaření Ola Kala. Koupili ji v roce 2018 a během roku se jim podařilo zdvojnásobit obrat. Pak přišla pandemie.

Jana a Petr Rýdlovi | foto: Ola Kala

„Loni v polovině března jsme museli zavřít. A až do začátku letošního června jsme měli otevřeno jen tři a půl měsíce. Pomohlo nám, že zákazníci byli trpěliví, že nechtěli hned vrátit peníze za koupené kurzy. Během covidu jsme museli posunout kurzy pro téměř 900 lidí a zrušily se všechny firemní akce, zhruba tři stovky jsme teď umístili a další ještě čekají, než na ně přijde řada,“ říká Petr Rýdl.

Během pandemie se přesunula řada věcí do online prostoru. Platí to i pro školy vaření?
O online kurzech se mluvilo jako o novém trendu. Také jsme je na „nátlak“ od partnerské firmy natočili, ale myslíme, že to zapadne. Mnoho zákazníků bere kurzy jako zážitek. A takovou atmosféru se přes internet podaří jen těžko zprostředkovat. My naopak od září pořádáme kurzy v našem druhém studiu na Žižkově, abychom měli více možností, co nabídnout. Budeme jediná škola vaření, která má vlastní prostory na dvou místech v Praze.

Vaření v době post-covidové. Domácí kulinářství pomáhá školám vaření

Jak se mění „chutě“, jaké typy kurzů lidé chtějí?
Před lety byla ve školách vaření populární italská kuchyně. Dnes je spíše na ústupu, lidé už umějí udělat dobré rizoto nebo pastu. Podobně i francouzská kuchyně, kurzy se sice obsadí, ale už se vyhlašují méně často. 

Nejvíc táhnou exotické kuchyně, vietnamská, thajská. Lidé tam jezdili na dovolenou, v Česku vznikla nová bistra zaměřená na asijskou kuchyni, lidem to chutná a chtějí se naučit vařit jídla jako Pho, Bún bo Nam Bô nebo Pad Thai i doma.

A co kurzy pečení?
O ně mají zájem především ženy. Nejvíc ze všeho jsou oblíbené makronky. U kurzů zaměřených na pečení však trochu zápolíme s tím, co se dá stihnout za čtyři a půl hodiny, po které kurz trvá. Nechceme, aby lektor udělal jednu vánočku a zákazníci si odnesli domů vzorek, naopak, lidé si musejí vyzkoušet co nejvíc. A všimli jsme si, že klienti berou pečení mnohem vážněji, víc se soustředí. Naopak vaření bývá spíše společenská událost, vypije se i více vína.

Online kurzům tedy moc nevěříte. Je ale možné přinést do vašeho byznysu jiné inovace?
Dá se experimentovat s podobou kurzů. Na podzim bychom chtěli třeba vyhlásit také kreativnější kurzy, intuitivní vaření. Dnes máte předem dané menu, dostanete suroviny a na kurzu jedete přesně podle receptu. Současní zákazníci to tak chtějí. 

Ale pak je hodně lidí, kteří něco uvaří, ale podruhé už to nezopakují. Na tom budou postaveny nové kurzy, klienti se pod vedením lektora naučí vhodně kombinovat suroviny, aby z toho vznikala chutná jídla. Inspirovali jsme se v zahraničí, uvidíme, jaký zájem to vzbudí v Česku.

Z čeho jste měli největší obavy, když jste školu vaření přebírali?
Chodili jsme sem s kolegy z práce. Když jsme s manželkou začali hledat, do čeho bychom se mohli pustit, mluvili jsme o škole vaření. Ale zároveň jsme si říkali, že úplně nová škola vaření - pokud třeba není přidružená k nějaké značce či restauraci - jen tak neprorazí, když je na trhu celkem konkurence. Ale pak se náhodou ozval předchozí majitel Michal Nikodem, že Ola Kala prodává. Ani jsme se nebáli, že bychom nedokázali získat nové typy klientů, třeba firemní klientelu, na kterou se tu před tím moc nezaměřovali, ale abychom dokázali udržet úroveň značky.

Témata: vaření, Žižkov
  • Nejčtenější

Klamala ministry, investory i sebe sama. Srdcová královna byznysu čelí soudu

Ve Spojených státech začal soud s Elizabeth Holmesovou. Vkládali do ní naději bývalí američtí ministři i ostřílení...

V Praze začala výstavba nové čtvrti, čekalo se na ni přes deset let

Na Rohanském ostrově na pravém břehu Vltavy ve středu odstartovala výstavba nové čtvrti. Developer Sekyra Group zde...

Benzina ustupuje. Pumpy se po sedmi desetiletích přejmenují na Orlen

Čerpací stanice Benzina se postupně přejmenují na Orlen. U prvních osmi pump v Česku přikročí polská společnost PKN...

V americké poušti má vyrůst utopické město, které zachrání kapitalismus

Americký miliardář Marc Lore chce do roku 2030 založit udržitelné město, z nějž se má stát výkladní skříň nejnovějších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Bankám se daří. Letos vydělaly více než 31 miliard

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,5 miliardy Kč na 31,1...

Odhodíš špačka, zabiješ želvu. Na cigaretách přibyla antiplastová varování

Premium Neodhazujte nedopalky na zem, znečišťujete oceány! Tak by se daly popsat dvě nové ikonky, červená zákazová a modrá s...

Dva tisíce lidí a roboti. V Kojetíně vzniká nové distribuční centrum Amazonu

Společnost Amazon oznámila plány na dokončení výstavby nového distribučního centra. Nová průmyslová budova vyroste v...

Češi během léta cestovali do ciziny více než loni. Vítězilo Chorvatsko

Češi během letošního léta cestovali do zahraničí více než vloni. Nejoblíbenější destinací bylo tradičně Chorvatsko, kam...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...