Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory | foto: Dan Materna, MAFRA

Česko má ambici vést OECD. Do boje posílá šéfa Hospodářské komory Dlouhého

  • 31
Poprvé v historii se o křeslo generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD zajímá i Česká republika. Ministerstvo zahraničí zahájilo kampaň na podporu kandidáta Vladimíra Dlouhého, ekonoma a prezidenta Hospodářské komory. Kampaň rozjíždí i sám Dlouhý.

Informaci přinesly v pondělí Lidové noviny. O tom, že do čela organizace navrhne svého kandidáta, česká vláda rozhodla na začátku března.

„Na podpoře Vladimíra Dlouhého začalo ministerstvo zahraničních věcí pracovat a v současnosti je vše v přípravné fázi,“ uvedla pro LN mluvčí resortu Mariana Wernerová. Cílem Dlouhého v jeho kampani jsou podle deníku zřejmě Maďarsko, Polsko a Slovensko, s nimiž Česko tvoří takzvanou Visegrádskou čtyřku. Sám Dlouhý podle LN na dotaz ke své kandidatuře nereagoval.

Výběr nového šéfa OECD začne v září a skončí na jaře příštího roku. „O jmenování nového generálního tajemníka rozhodnou členské státy OECD na základě konsenzu,“ uvedla Wernerová. Kolik kandidátů se o funkci utká, není zatím jasné. 

Šéf Hospodářské komory: Pomoc malým firmám nestačí, bude se propouštět

Nyní pozici zastává bývalý mexický ministr financí a zahraničí Ángel Gurría. Do čela organizace byl zvolen v roce 2006, příští rok odchází do starobního důchodu.

Podle LN se nominace Dlouhého nesetkala s pochopením jeho kolegů v Hospodářské komoře. Třem ze čtyř viceprezidentů vadí možný konflikt zájmů. Podle nich není možné, aby byl šéf podnikatelského sdružení nominantem vlády. Dlouhého nicméně podpořilo představenstvo komory.

Dnes šestašedesátiletý Dlouhý byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. V letech 1992 až 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu, poté se z politiky stáhl a odešel do soukromého sektoru. Přednášel na vysoké škole a v letech 2006 až 2008 byl členem takzvané Pačesovy komise, která zpracovávala dlouhodobou energetickou koncepci ČR. 

Nesmíme všechno zavřít. Choďte do práce, vyzývá šéf Hospodářské komory Dlouhý

V lednu 2008 se stal členem Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) a v srpnu 2010 i její obnovené podoby. Počátkem roku 2013 se neúspěšně ucházel o funkci prezidenta v prvních přímých volbách hlavy státu. Prezidentem Hospodářské komory je od roku 2014, je i poradcem prezidenta Miloše Zemana.

OECD sdružuje 36 vysoce vyspělých zemí světa, ustavující sjezd měla v září 1961. Její počátky však sahají do doby poválečné Evropy. Její předchůdkyně Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci (OEEC) byla založena v dubnu 1948 pro řízení amerického Marshallova plánu na pomoc evropským zemím zničeným druhou světovou válkou. ČR se členem OECD stala v prosinci 1995.

,