ODS chce nalákat živnostníky k volbám. Slibuje jim daňové prázdniny nebo vrácení DPH.

ODS chce nalákat živnostníky k volbám. Slibuje jim daňové prázdniny nebo vrácení DPH. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

ODS před volbami láká živnostníky, slibuje daňové prázdniny a vrácení DPH

  • 839
Daňové prázdniny za vytvoření pracovního místa ve službách, vrácení DPH z nezaplacených faktur či splatnost faktur ze strany státu a samospráv do 30 dní. To jsou největší esa programu ODS, jimiž chce přilákat zejména hlasy drobných podnikatelů.

MF DNES má k dispozici hlavní návrhy na podporu podnikání, které ODS ve středu představí jako součást svého volebního programu. "Jde nám hlavně o podporu řemeslných živností a služeb. Návrhy budou takové, aby si je stát mohl dovolit. Tedy buď bez vlivu na rozpočet, nebo aby se náklady na opatření začaly do roka vracet," říká Pavel Drobil z ODS, garant programu Řešení pro podnikání.

Kolik by jednotlivá opatření stála, zřejmě prozradí až zítra. Největší zásek do rozpočtu by udělalo vracení DPH z pohledávek po splatnosti. Ministerstvo financí, které se chystá předložit podobný návrh ještě úřednické vládě, jej odhaduje jednorázově na několik miliard.

O co jde? Dnes musí podnikatel zaplatit státu DPH i z faktur, které se ukážou jako nedobytné. Nově by mohl u pohledávek za firmami v konkurzu, až tři roky do minulosti, dostat daň zpátky.

co nabízí ods

vracení DPH z faktur šest a více měsíců po splatnosti
– roční daňové prázdniny pro živnostníky, kteří vytvoří aspoň jedno pracovní místo na dva roky
(lze uplatnit v příštích 4 letech)
splatnost faktur ze strany veřejného sektoru do 30 dnů
– při ukončení podnikání neplatit daň z příjmu z faktur tři roky po splatnosti, ale až po jejich uhrazení
– zachovat zrychlené odepisování majetku, méně povinností ohledně soc. pojištění pro firmy s 50 a méně zaměstnanci (dnes s 25 a méně)
zjednodušený daňový systém, spustit jednotné inkasní místo, nezvyšovat daně a odvody

"Po tom se volá už dlouho. Je to logické, proč mám být trestán tím, že státu odvedu DPH z faktury, a přitom ji nikdy nedostanu zaplacenou?" myslí si Tomáš Pacovský, daňový konzultant z Apogeo.

Hrozí okrádání státu?

Návrh ODS je ještě radikálnější – věřitelé by si mohli nárokovat zpátky DPH už u pohledávek šest měsíců po splatnosti. Podle některých však hrozí okradení státu prostřednictvím uměle zkrachovalých spřátelených firem.

"Takový podvod se dá udělat u všeho, není to problém DPH," namítá Martin Diviš, manažer nepřímých daní u PricewaterhouseCoopers.

Jednodušší má být podle ODS jak vstup do podnikání (založení firmy do několika dnů), tak odchod z něj. Kdo končí musí dnes totiž započíst do příjmů i nikdy neuhrazené faktury a zaplatit daň z příjmu.

Nemůže si je postupně odepisovat jako ten, kdo v byznysu zůstává. Občanští demokraté slibují vyjmout z příjmů faktury tři roky po splatnosti.

Podpořit chtějí také vznik nových pracovních míst u živnostníků ve službách a řemeslech. "Za minimálně jedno místo a jeho udržení po dva roky dostane v roce vytvoření daňové prázdniny," vysvětluje Drobil. Ve svém programu ODS slibuje také slevu na pojistném za nová místa a za poloviční úvazky pro absolventy či rodiče malých dětí.

Živnostníci: To je málo

Sami živnostníci požadují ještě víc. Mimo jiné zrušení záloh na vodu, plyn a elektřinu od monopolních dodavatelů, radikální snížení bankovních poplatků či přeřazení služeb do nižší, 10procentní sazby DPH či splatnost do 30 dní pro všechny.

"Nemůžeme vstupovat do smluvních vztahů firem a nařizovat jim splatnost. O snížení bankovních poplatků se můžeme zasazovat, jak chceme, ale je to v kompetenci ČNB. Nechceme si zahrávat s populismem," reaguje Drobil.

"Řada věcí je těžko prosaditelná, ale živnostníci nechtějí slyšet, že to nepůjde," tvrdí Bedřich Danda, šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků a kandidát Strany soukromníků, se kterou ODS úzce spolupracuje.