Dálnice D1 - ilustrační foto.

Dálnice D1 - ilustrační foto. | foto: ŘSD

Odložené dálnice: Hlasujte, které stavby by měly dostat šanci

  • 230
Stavba dálnic se příští rok neobejde bez velkých obětí. Zatím se zdá, že se řidiči neprojedou třeba po nové silnici R3 k česko-rakouským hranicím, naopak je ale téměř jisté pokračování prací na pražském obchvatu. Seznam ale ještě není definitivní. Rozhodněte v anketě, které stavby byste určitě nezastavovali.

O konečné podobě seznamu zastavených staveb se rozhodne do 13. srpna. Momentální návrhy ministerstva dopravy počítají s okamžitým zastavením 51 silnic, dálnic, obchvatů nebo železničních spojů. Stavby zmiňuje dokument "Dopady sníženého výdajového rámce na investiční výstavbu v letech 2010 a 2011", který má iDNES.cz k dispozici.

Jedno je jisté - velké šetření je nevyhnutelné a bude třeba zastavit i stavby, se kterými ministerstvo dosud počítalo ve své dlouhodobé koncepci.

SVÉ FAVORITY PRO DOSTAVBU VYBERTE ZDE

vybrat můžete až tři možnosti

Odložení čeká například přípojku D1 u Kroměříže (silnice R49), která má zlepšit spoj s Moravou a spojit české dálnice se Slovenskem. R3 má zase urychlit provoz od Českých Budějovic na hranice s Rakouskem, jiné stavby mají ulevit dopravou přetíženým obcím. Mezi ně patří i dálnice D8 přes České středohoří, se kterou se také nepočítá. (více o seznamu zastavených staveb zde)

Státní fond dopravní infrastruktury dostane na příští rok o dvacet miliard korun méně než na letošek. Rozpočet po škrtech je 30,7 miliardy Kč. Fond má nejméně peněz za sedm let a poloviční částku oproti roku 2008.

V anketě můžete dá hlas třem dálnicím nebo rychlostním silnicím, které by se neměly podle vás určitě objevit na seznamu zastavených staveb. Do seznamu jsme vedle reálných projektů zařadili pro zpestření i ty, o kterých se v současnosti nemluví, ale kdysi se zdály takřka na dosah.

Například před pěti lety ministr dopravy Milan Šimonovský odhadoval, že v roce 2010 by už dálnice D1 mohla mít po celé své délce šest pruhů při nákladech 30 až 40 miliard. - čtěte D1 bude mít šest pruhů