Fiat Panda Cross

Fiat Panda Cross | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

Obří polská automobilka vychrlí půl milionu aut ročně

  • 10
Obliba střední Evropy mezi automobilkami neklesá. Potvrzuje to rozhodnutí italské automobilky Fiat podstatně navýšit výrobu v Polsku. Kapacitu své automobilky ve městě Tychy hodlá spolu s Fordem dokonce zdvojnásobit. Informoval o tom odborný časopis Automotive News Europe.

Společný podnik s Fordem bude největší automobilkou v bývalém východním bloku, ročně má vyrobit přes půl milionu aut. Na kapacitu 530 tisíc vozů ročně se má dostat do konce roku 2008.

Polsko tak výrobou aut začne dohánět náskok Česka. "Už v roce 2005 české automobilky vyrobily více aut než polské," řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Loňská výroba v Česku přesáhla 800 tisíc vozů, v Polsku byla kolem půl milionu aut.

Ford přesune výrobu nového modelu do Polska ze španělské Valencie, ročně jich má vyrobit kolem 120 tisíc kusů. Ford je tak další automobilkou, která část výroby přesouvá ze západní Evropy více na východ.

Expanzi má naplánován i samotný Fiat. Kromě Fordu Ka se bude ve stejném závodě vyrábět i Fiat 500. Nový závod je velkou konkurencí hlavně pro auta z kolínské automobilky TPCA. Ta vyrábí vozy ve stejné třídě.