náhledy
Ceny vajec v obchodech dosahují rekordních částek. Lidé se přetahují o slepice, které chtějí chovat na balkonech. Jak je samotným slepicím ve velkochovech? A jsou díky nové směrnici šťastnější? Původní norma stanovila 550 cm čtverečních podlahové plochy na nosnici. Od 1. 1. 2012 si polepšily. Nová technologie výroby garantuje 750 cm na nosnici. Dodržet ji musel i Agropodnik v Ratíškovicích na Hodonínsku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Používají zde klece pro deset nosnic. Novým klecím říkají Obohacené. Měl přechod na novou technologii smysl? "Jednou je to zákon, tak to budeme dodržovat," říká ředitel podniku Petr Bonczek. Podnik výměna technologie přišla na 70 milionů korun. Začali s ní v roce 2008.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Samotný nárůst životního prostoru o 200 cm2 pro jednu slepici vypadá na první pohled jako bohulibý čin. Když si jej však zkusíte představit na kleci, která by byla hluboká přesně metr, musela by se druhá strana podle nové normy zvětšit o dva centimetry (2x100=200 cm2).
Autor: Petr Topič, MAFRA
V Ratíškovicích střídají nosnice ve třech turnusech, přičemž jeden trvá patnáct měsíců. V podstatě se to dá nazvat jako životnost slípky. Většina z nich poté míří do masokombinátu, například ve Vodňanech. Nějaké čtyři tisícovky mají větší štěstí a čeká je nový život na dvorku soukromníků, kde ještě mohou pár let nést. (Na snímku slepice v tzv. voliéře).
Autor: Petr Topič, MAFRA
Nová norma také určuje, jak mají vypadat haly s obohacenými klecemi. Například zmiňuje, že výška nad podlahou musí být minimálně 35 centimetrů, šířka uličky minimálně 90 centimetrů. Předchozí pravidla nebyla tak přísná, kvůli novým proto do hal umístili míň klecí. Původní výkon proto klesl o 20-25 %. Nyní mají v Ratíškovicích dobudovaných osm hal s obohacenými klecemi. Devátá hala se právě připravuje na instalaci nových klecí. Celkem by zde mělo být 147 000 slepic.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Chov v tzv. voliéře nabízí slepicím víc prostoru. Je to v podstatě oplocená ulička, kde doleva i doprava vystupují kaskádovité hřady se zázemím pro ptáky. V rámci uličky se slepice mohou volně pohybovat. V nedalekých Vacenovicích mají ještě dvě haly se slípkami na podestýlce.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na velikosti nezáleží. Kategorii vajec (od velikosti S do XL) určuje hmotnost, nikoli jejich optická velikost. Hodnotí se také barva žloutku. Existuje na to i speciální šablona. Místní vejce jsou v kategorii 11.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jaké vejce je nejlepší? Ředitel Bonczek tvrdí, že on by volil vejce z klece nebo voliéry. Na rozdíl od podestýlky má totiž téměř 100 % záruku, že se vajíčka po snesení nikdo nedotknul. Určitě by však zákazníkům doporučil vejce z českého chovu. Tady jich ročně vyprodukuji 44 milionů, což je v průměru 338 vajec na slepici a rok.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jsou slepice v nových klecích šťastnější? Těžko říct, nicméně ředitel Bonczek zmiňuje zajímavý fakt. Spolu s výměnou klecí jim klesl (prý už tak nízký) úhyn o polovinu. Jestli je to však způsobeno větším prostorem nechce soudit. A také slepice více žerou, mají nejspíš víc pohybu.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Každopádně během reportáže jsem si nevšiml žádné vystresované slepice. Každý ze tří způsobů chovu má svá pravidla. Slepice jsou v hale pod umělým osvětlením (vyjma podestýlky), je jim regulováno například v době krmení. To aby ty na začátku krmného pásu nevyzobaly směs dřív, než se dostane k těm na konci.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Abych slepice zbytečně nestresoval, fotil jsem bez blesku. Samozřejmě se po příchodu trochu poplašily, nicméně po pár minutách se o mě začaly zajímat. Nebály se přiblížit ani ke cvakajícímu fotoaparátu.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Osobně bych souhlasil s ředitelem Bonczekem a volil vejce od slepice z klece či voliéry. Několikatisícihlavé hejno na podestýlce - což není nic jiného než mlat - na mě nezapůsobil tolik jako slepice z voliéry.
Autor: Petr Topič, MAFRA
"Už 14 dní nedělám nic jiného, než že zvedám telefon a odpovídám lidem, že teď slepice neprodáváme," říká Bonczek. Nejbližší akce se uskuteční na začátku dubna, podnik se takto ročně zbaví cca 4 000 opeřenců.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Kam se poděla vejce z obchodů? Podle Bonczeka je to do jisté míry fáma, kterou přiživil výpadek v dodávkách obchodním řetězcům, které mají kontrakt s firmami ze zahraničí. "Slibovali na pultě nereálné ceny a přitom neměli dodavatele," vysvětluje Bonczek. "Lidé přišli do obchodů, uviděli prázdný regál a příště, když kupovali vejce, vzali raději dvě balení," dodává.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Poté, co vejce slepice snese, putuje po dopravníku na přettřídění, kde se vyselektují ta nakřáplá a znečištěná. Tím automaticky padají do kategorii B a nesmí do obchodů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
K zákazníkovi se však dostanou v podobě melange, majonéz a podobných výrobků. U této kategorie neplatí pravidla chovu v obohacených klecích. Takže se k zákazníkům i tak může dostat výrobek obsahující (zejména zahraniční) vejce od slepic z klasických klecí.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na třídírně vejce prosvítí a vyřadí např. ta s mikroprasklinkami. Ostatní třídí automat podle váhy. Nastříká na ně značku (na snímku) a kategorii a pak už putují do krabiček a platíček.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pravidla značení umožňují zákazníkovi dohledat, z které farmy vejce pochází. Nestačí ale jen sledovat kód na krabičce. Směrodatné je to, co je napsané na samotné skořápce.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Grafika ukazuje, jak se nová pravidla projevila na velikosti slepičího hnízda. Šrafování naznačuje původní velikost klece pro deset slepic.
Autor: iDNES.cz