Kypr patří mezi nejoblíbenější daňové ráje. Ilustrační snímek

Kypr patří mezi nejoblíbenější daňové ráje. Ilustrační snímek | foto: Jana Vlkovápro iDNES.cz

Obliba daňových rájů roste. Loni přesídlilo 328 tuzemských firem

  • 263
Po předloňském propadu byl minulý rok ve znamení návratu tuzemských firem do daňových rájů. Během loňska přesídlilo na Kypr, do USA, na Seychely, Britské Panenské ostrovy a do dalších lokalit 328 společností. Meziročně je to o 14 procent více.

V daňových rájích bylo loni evidováno celkem 11 752 firem. Nejvíce z nich sídlí v Nizozemsku (4 501), s velkým odstupem jsou Spojené státy americké (2 750), Kypr (1705) a Lucembursko (1 192). Největší nárůst zájmu hlásí Seychelská republika, kde firem z tuzemska meziročně přibylo o čtvrtinu na 414. Absolutně nejoblíbenější byl ale loni Kypr se 155 novými společnostmi z ČR. Informovala o tom Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

"Stále pokračující, zpravidla formální, stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru," uvedla analytička agentury Petra Štěpánová.

"Řečeno velmi jednoduše -  podnikatelům se z mnoha důvodů v Česku nelíbí, a proto raději odcházejí, přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání v tuzemsku nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, se jedná o negativní zprávu," dodala.

V silné přesile jsou ráje v Evropě

USA sice nejsou považovány za klasický daňový ráj, ale při splnění určitých podmínek tak fungují. K podmínkám patří například to, že firmu nesmí spoluvlastnit nebo vlastnit Američan, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti ani příjem, nesmí obchodovat s americkými rezidenty a nesmí zaměstnávat Američany.

Přestože počet firem, které se přestěhují do daňových rájů, rok od roku stoupá, poslední dva roky zájem ochladl. Zatímco v minulých dvou letech přibyly zhruba tři stovky firem, například v roce 2009 jich bylo o 2 153 více. Z daňových rájů je v současnosti kontrolováno 3,28 procenta firem registrovaných v Česku.

Dvě třetiny společností kontrolovaných z daňového ráje mají vlastníky s evropskou adresou. Z "exotických" destinací, jako je Panama, Seychely nebo Kajmanské ostrovy, je ovládáno jen necelých 11 % subjektů.