Duel k vracení PET lahví, Daniel Vondrouš (na snímku vlevo) versus Jan Bláha

Duel k vracení PET lahví, Daniel Vondrouš (na snímku vlevo) versus Jan Bláha | foto: David Votruba, koláž iDNES.cz

Obhájce a odpůrce vracení PET lahví se střetli v duelu

  • 278
Mají se plastové lahve vracet za peníze obchodníkům, nebo je lepší je házet do kontejnerů? Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že první varianta prospěje přírodě. Je to šílený nápad, oponují producenti "petek". Obě strany odpovídaly na otázky čtenářů v duelu iDNES.cz.

DUEL RIVALŮ SLEDUJTE ZDE

Úředníkům ministerstva životního prostředí se nelíbí, že polovina plastových lahví končí v Česku na skládkách, ve spalovnách nebo v přírodě. Velká část lidí si s nimi také topí a zhoršují tím vzduch, který všichni dýcháme.

Připravují proto návrh, který má s touto praxí skoncovat. Jeho součástí je i zavedení záloh na lahve. Za každý nápoj v plastu by si tak člověk připlatil pět až deset korun, a kdyby ho nevrátil, o peníze by přišel. - více zde 

"Zálohy vyženou PET lahve z příkopů ven," říká šéf Bursíkových poradců Daniel Vondrouš.

"Zavedení záloh je naprostým šílenstvím, které bude pouze obtěžovat lidi. Situaci příliš nezlepší a stát kvůli tomu přijde o miliardy korun," oponuje tajemník Českého průmyslového sdružení pro obaly a životní prostředí Jan Bláha.

Investice se nevyplatí, tvrdí Bláha
Podle něj se náklady na zřízení centrálního výkupu těchto lahví budou pohybovat kolem pěti až patnácti miliard ročně. Další dvě miliardy bude stát podle jeho odhadu roční provoz. Tyto náklady podle něj zvýší recyklaci „petek“ maximálně o pětinu, což je pouze 1,5 procenta tříděného plastu. "Myslím, že bychom tyto peníze měli věnovat například do sběru nebezpečného odpadu, což u nás moc nefunguje," uvedl Bláha.

Podle Vondrouše ale ministerstvo zpětný odběr baterií, elektrošrotu, pneumatik a autovraků posiluje. Vedle toho chce zavést povinnost obcí nabízet třídění celkem pěti komodit. Vedle papíru, plastu a skla také ještě nápojových kartonů a bioodpadu.

Žlutých kontejnerů přibude
Čtenáře duelu zajímalo, proč se Češi mají zbavit dobře fungujícího modelu kontejnerů ve chvíli, kdy se ho naučili úspěšně používat a trmácet se s lahvemi do obchodu vzdáleného třeba několik kilometrů. "Samozřejmě, že lidem žluté kontejnery nebereme. Naopak jejich počet hodláme zvýšit a chceme zkrátit  docházkovou vzdálenost," vysvětluje Vondrouš.

Proč tedy zálohy na PET lahve vůbec zavádět? "Existuje velké procento lidí, pro které pouhá nabídka dobrovolně odložit lahev do žlutého kontejneru nefunguje. Naopak ekonomická motivace funguje prakticky na každého," argumentuje Vondrouš. Motivace zálohou je podle něj prověřena zkušenostmi v desítkách zemí.

Jak probíhá on-line duel na iDNES.cz:

On-line duelu se vždy účastní obě osobnosti ve stejný okamžik a čtenáři mohou pokládat otázky oběma najednou. Polovinu otázek zodpovídá jeden z dvojice jako první a ten druhý jeho odpovědi doplňuje. V polovině rozhovoru se pořadí prohodí.