Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze slaví 40 let od svého otevření,...

Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze slaví 40 let od svého otevření, první zákazníky přivítal 10. února 1975. | foto: ČTK

Obchodní dům Kotva je znovu na prodej, nový majitel zaplatí 3,5 miliardy

  • 20
Obchodní dům Kotva mění majitele, informovaly ve středu Hospodářské noviny. Kupcem má být nemovitostní fond Generali Real Estate italské pojišťovací skupiny. Hodnota transakce má činit více než 3,5 miliardy korun.

Ke koupi se přitom nechce vyjádřit kupující ani prodávající strana. Tou je realitní společnost PSN, která v Praze vlastní luxusní objekty, jako je Tančící dům, Dům Módy na Václavském náměstí nebo budova Albatrosu na Národní třídě. „Tu informaci (o prodeji) vám nemůžu ani potvrdit ani vyvrátit,“ uvedla vedoucí marketingu PSN Kateřina Jukl.

Společnost PSN podnikatele Václava Skaly vlastní obchodní dům Kotva od roku 2016. Tehdy ho koupila od irské konsolidační agentury NAMA za více než 80 milionů eur (zhruba 2,2 miliardy korun).

Poslední tři roky pracovala na podrobném obchodním konceptu, který měl stavbu přeměnit na moderní „department store“. Podle obchodního ředitele domu Marka Vavřiny dostalo PSN i povolení původní architektky Věry Machoninové na rekonstrukci, které vyžadovali památkáři.

Italské Generali Real Estate patří v Praze Palác Křižík, komplex kanceláří na Smíchově. V portfoliu má budovy v Miláně, Paříži, Berlíně i Římu. Vlastní i arkádovou renesanční stavbu Procuratie Vecchie na benátském náměstí Svatého Marka.

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V době uvedení do provozu byl pátým největším obchodním domem v Evropě s prodejní plochou 22 160 metrů čtverečních. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.