Obce mohou na čas obejít výběrová řízení

Obejít zákon o zadávání veřejných zakázek a zjednodušit tak systém likvidace povodňových škod dnes obcím postiženým záplavami umožnila sněmovna. Rovnou v prvním čtení totiž poslanci přijali zákon, který poničeným obcím umožní dočasně nevypisovat výběrová řízení. Obec by si tak mohla například rychle vybrat firmu, která bude stavět protipovodňové hráze, popřípadě poté odstraňovat sutiny či upravovat území.

Přijetím novely by vzrostla šance, že firmy v postižených obcích postaví do konce roku pro lidi, kterým velká voda vzala střechu nad hlavou, montované rodinné domky. Státní dotace až milión korun, která je poskytována obcím, je totiž podmíněna dokončením stavby právě do konce roku. Nutnost výběrového řízení by přitom začátek stavby mohl podstatně odsunout.

Obec by tedy na základě předkládané novely mohla bez výběrového řízení vybrat firmu, která domky postaví. Žádost obce však v tomto případě bude ještě posuzovat komise MMR, která musí vybranou firmu schválit.

Sněmovna rovnou v prvém čtení schválila i novelu stavebního zákona. Orgán územního plánování by na jejím základě musel do územních plánů zanést aktualizovaná zátopová území. Do doby, než by to neudělal, by nemohl, vyjma výjimečných případů, vydat povolení ke stavbě.

Obě předlohy musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.