O bydlení kousek od Jihlavy je obrovský zájem

Zájem je velký. Tak odpovídají starostové obcí ležících nedaleko Jihlavy, když se začne mluvit o množství lidí, kteří by u nich chtěli začít žít. Pro potencionální kupce jsou například lákavá Luka nad Jihlavou, kde se dá sehnat bydlení podstatně levněji než v krajském městě.

Přitom je odtud blízko za prací do Jihlavy, kam vede dobré dopravní spojení. Naopak po chatách na Jihlavsku v současnosti příliš silná poptávka není.

„Zájem je hodně velký. Je to určitě o cenách. Spousta lidí si chce nějaký dům postavit nebo zrekonstruovat a samozřejmě v Jihlavě je to mnohem dražší než třeba u nás,“ potvrzuje loucký starosta Viktor Wölfl.

Do Luk nechtějí jen lidé z Jihlavy, ale třeba i z Třebíčska. Jsou to ti, kteří si v krajském městě sehnali práci a chtějí ze svého života odbourat úmorné cestování do svého současného bydliště. „Ceny domů a pozemků jsou u nás skoro třetinové než v Jihlavě,“ doplňuje starosta. Přitom do Luk jezdí vlak i autobus a jedná se o zavedení městské hromadné dopravy (MHD).

Podle Michala Krišky z jihlavské realitní kanceláře TB Finance dělá Luka atraktivnější, že v nich nechybí sjezdovka a koupaliště. V místě je zajištěna i lékařská péče, nakoupit se zde dá i v neděli. „Jihlaváci, kteří jsou rozhodnuti odejít, budou preferovat Luka i když tamMHDještě nejezdí, než jinou malou ves, kam už zajíždí. Je to z jednoduchého důvodu: v Lukách si můžou zajistit skoro všechno, co potřebují,“ míní Kriška.

Běžný dům 3+1 z šedesátých a sedmdesátých let stojí v Lukách 1,25 až 1,5 milionu korun. Luka ale nejsou jediná atraktivní lokalita u Jihlavy. Žádané jsou i Malý či Velký Beranov a řada dalších míst. Na starostu Velkého Beranova Bohumila Kříže se často obracejí lidé, kteří by se chtěli v obci usadit. „Ptají se hodně. Tady se dá stavět a další věc je, že se lidi dostávají ven z Jihlavy do klidnějšího prostředí, bydlení je v Beranově daleko hezčí,“ popisuje starosta.

Do obce je to přitom z města kousek a navíc do ní zajíždí MHD. Obec Beranov už ale nemá mnoho pozemků a v budoucnu jich bude většina v soukromých rukou, což může rozšiřování zabrzdit. O Beranov se nedávno zajímal podnikatel Jaroslav Dobrovolný, který zde chtěl koupit budovu staré školy s tím, že v ní vybuduje byty. Zastupitelstvo prodej schválilo ale z obchodu nakonec sešlo.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Zájem o bydlení na venkově je podle Leoše Sigmunda z firmy A. S. K. - REAL stabilní. Na Jihlavsku ale není moc velká nabídka domů. „A když je, ceny neodpovídají stavu starších domečků,“ soudí Sigmund.

Lidi láká na venkov i nižší cena pozemků. Pokud někdo kupuje dům do deseti kilometrů od města, plánuje v něm většinou trvalé bydlení. Kdo si vybírá ve větších vzdálenostech, chce ho spíš jako chalupu.

,