Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. | foto: Profimedia.cz

Vinařský zákon po novele očistí zrno od plev, říká ministr Jurečka

  • 25
Ministr zemědělství Marian Jurečka si myslí, že novela vinařského zákona, s jejíž pomocí chce stát omezit falšování vína, očistí na trhu zrno od plev. Nové podmínky podle něj nesplní jen některé nonstopy a večerky. Podle Jurečky změny na trhu nebudou mít vliv na zaměstnanost.

Nové podmínky prodeje podle Jurečky zřejmě nesplní některé nonstopy a večerky, i ty ale budou moci prodávat víno ve znovu nenaplnitelných nádobách, takzvaných bag-in-boxech. Ministr zemědělství to v pátek řekl ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, kde prezentoval změny zákona vinařům.

Podle Jurečky změny na trhu nebudou mít vliv na zaměstnanost, připustil ale, že některá prodejní místa nové parametry nesplní. Trh by se měl pročistit od příštího roku, kdy zřejmě nová pravidla definitivně vstoupí v platnost. Zatím novelu schválila jen vláda.

Podle Jurečky zákazník díky novele získá vyšší standard. Formy prodeje se zpřísní a stát bude mít i lepší přehled o situaci na trhu. „Pokud tu máme jednu třetinu trhu, která je defektní, museli jsme udělat nějaká opatření,“ uvedl Jurečka, který doufá, že firmy, které vína pančují, budou opatrné už nyní.

Řádná evidence a rovná pravidla

Podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye obor novelu vítá. Svaz je ale například i pro povinné záklopky na tuzemských vínech a chce trestní odpovědnost za falšování vína. Podle něj nyní bude nutné nová pravidla vysvětlovat, aby na trhu nepanoval strach.

Novela má přinést pořádek, řádnou evidenci a rovná pravidla. Ředitel jedné z největších tuzemských firem Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný řekl, že očekává omezení černého trhu s vínem. „To je to, co nám poctivým vinařům nejvíce vadí,“ uvedl Šťastný.

Původ na etiketách a pokuta až 50 milionů. Vláda schválila vinařský zákon

„Vítáme také častější postihy a vyšší pokuty za nekvalitní a pančované víno. Ještě se vše ověří v praxi, ale věříme, že by novela mohla vyčistit trh od špatného vína a že dovozci budou hledat spolehlivější dodavatele,“ uvedl mluvčí spolku Velkobílovických vinařů Stanislav Hrabal.

Například ředitel společnosti Felix Solis CZ Jiří Toman v pátek kritizoval nárůst byrokracie, který je podle něj s novelou spojený. Uvedl, že když naplní auto vínem a vyjede ho prodávat do určitého regionu, nemusí předem vědět, komu kartony prodá, nová legislativa to ale vyžaduje.

Postihy až za 50 milionů

Vláda schválila návrh novely vinařského zákona v polovině ledna. Mimo jiné se mají zvýšit postihy až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno se nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem vína je podle zákona i subjekt, který si je nechá zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu. V praxi si tedy vinotéka může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře.

Víno v akci

Nakupujete rádi zlevněné víno v akci? Všechny aktuální letáky a nejlepší nabídky z nich vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Dovozci budou muset nově do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté jebudou muset nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle ministerstva napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou (označení na hrdlu láhve) bude pro české vinaře nepovinná.

Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Stát tak bude mít informaci, kdo víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde se víno na území ČR prodává, včetně informací, co to je za víno.

,