Za distribuci se má nově platit podle velikosti jističe.

Za distribuci se má nově platit podle velikosti jističe. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Čeká nás velká elektrická revoluce, doplatí na ni chalupáři

  • 1494
Část plateb za elektřinu se bude od příštího roku počítat jinak než dosud. Ve srovnání se současným stavem se platby zvednou nejvíc domácnostem se silným jističem a nízkou spotřebou. Jde o samostatně žijící důchodce či chalupáře.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková před zavedením změn spouští jakési malé referendum: každý odběratel si bude moci na webu www.novatarifnistruktura.cz spočítat, jak na něj dopadnou. A pokud by mu podstatně uškodily, úřadu se může ozvat.

„Nechceme okrást ty nejslabší. Chceme systém nastavit tak, aby to bylo spravedlivé nejen pro distributory, ale i pro všechny zákazníky. Nedovolím, aby došlo k diskriminaci části trhu,“ říká šéfka ERÚ.

Poplatky za distribuci, které tvoří asi polovinu celkové platby, se podle nového modelu budou platit podle velikosti hlavního jističe, nikoliv podle spotřeby jako dosud.

Systém má lidi motivovat, aby nezabírali zbytečně vysokou kapacitu sítě, kterou nespotřebují. „Spotřebitelé s nízkou spotřebou a velkým jističem zaplatí více,“ upozorňuje Jiří Gavor z poradenské firmy ENA.

„Chalupáři a chataři budou muset přemýšlet, zda je nutné mít cirkulárku vyžadující jistič 3 x 32 A. A třeba dojdou k závěru, že stačí moderní řetězová pila a poloviční jistič,“ dodal Gavor.

Bitva o cenu elektřiny. Kdo spotřebuje málo, zaplatí víc

Smyslem nového přístupu je, aby se odběratelé spravedlivěji podíleli na údržbě sítí. „Nastavili jsme nový systém rovně a spravedlivě. Má platit pravidlo: jak používáš síť, tak budeš platit,“ říká Vitásková.

„U zákazníků s optimálně nastaveným jističem nedochází u regulovaných plateb k negativním dopadů,“ dodává Jiří Procházka ze společnosti EGÚ Brno, která se na přípravě nových tarifů podílela.

Změna tarifů se zdůvodňuje tím, že nyní zákazníci nemají motivaci rezervovat si takové připojení, které skutečně využijí. Distributoři tvrdí, že mnoho odběratelů má zbytečně vysoké jističe. To jim zbytečně zvyšuje náklady na udržování sítě, protože i když přes ní žádný proud neteče, musí ji udržovat v pohotovosti.