Cenu čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh roku 2016...

Cenu čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh roku 2016 předal manželům Martině a Jaroslavu Kotasovým z firmy Bezlepík pan Michal Berka (na snímku vlevo), místopředseda představenstva mediální skupiny Mafra. (28. února 2017) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rodí se další podnikatelský příběh. Pomozte nám ho najít

  • 2
Součástí soutěže EY Podnikatel roku bude i v novém ročníku cena pro nejlepší podnikatelský příběh, o které rozhodují čtenáři iDNES.cz a MF DNES. Nominovat zajímavé a inspirativní kandidáty do soutěže můžete i vy.

V únoru si (zatím poslední) cenu pro nejlepší podnikatelský příběh převzali manželé Martina a Jaroslav Kotasovi, kteří v Novém Jičíně vybudovali firmu Bezlepík vyrábějící a prodávající bezlepková jídla. Čtenáře, kteří jim v anketě přidělili nejvíc hlasů, zaujali mimo jiné i netradičním úspěšným skloubením osobního a podnikatelského života. Pro bezlepkový byznys se rozhodli kvůli synovi, který trpí celiakií, a ze skromných začátků se rozrostli do podniku, který rozváží zboží po celé Moravě a poohlíží se už i po exportních trzích.

Kotasovi se tak zařadili do nově už sedmičlenné „rodiny“ držitelů speciální ceny iDNES.cz. Vůbec prvním takto oceněným podnikatelem se v únoru 2011 stal kuřimský výrobce čokolády Jindřich Fikar. Ten po svých začátcích, kdy v 90. letech vyvážel do Ruska vše, po čem byla v tamních obchodech poptávka, řízením osudu zakotvil u výroby čokolády. A dnes se může pochlubit zakázkami pro Lufthansu nebo Lidl.

Jaroslav Zeman, majitel továrny na výrobu hraček Detoa v Albrechticích.

Ocenění za strhující příběhy firem a jejich majitelů putují napříč obory i regiony. V roce 2012 si trofej odnášel Jaroslav Zeman z hračkářské společnosti Detoa sídlící v Albrechticích v Jizerských horách. Ten továrnu zachránil před nejistým osudem, i když ji přebíral v katastrofálním stavu. Odcházeli z ní lidé, v účtárně ležely nezaplacené faktury a dlouholeté obchodní vztahy byly narušené. Podařilo se mu ji ale postavit na nohy a dnes továrna exportuje své výrobky do celé Evropy.

O rok později se mezi továrníky a muži prosadila poprvé žena podnikající ve službách. Helena Bednářová vsadila, i kvůli vlastním životním zkušenostem, na péči o seniory. V době, kdy si cenu čtenářů iDNES.cz přebírala, jí bylo pouhých devětadvacet let a zaměstnávala už na dvě stovky lidí pečujících o téměř tři sta seniorů.

V roce 2014 bodoval se svým příběhem Karel Nikl, který strhl hlasující svým vyprávěním o výrobě boilies, nástrah pro sportovní lov kaprů. Těsto z rybí moučky a nevábně vonících přísad zpočátku míchal ve vaně u maminky v panelákovém bytě 2+1 a pak kuličky vařil na sporáku.

Podnikatel roku 2013, cena MF DNES A iDNES.CZ, Karel Nikl.

„Některá aromata, jako například nahnilý krab nebo oliheň, jsou pro nerybáře nepříjemná a jsou velmi intenzivní. Po paneláku neustále chodili lidé, že tam něco strašně smrdí,“ vzpomínal.

Sedmičku oceněných pak doplňují dva reprezentanti strojírenských oborů, kteří si pro trofej – zarámovanou speciální titulní stranu deníku MF DNES se svým příběhem – dokráčeli zkraje let 2015 a 2016. Vladimír Olmr ze společnosti Sopo i Pavel Baloun ze soběslavské firmy Banes ve svých soutěžních medailoncích shodně zmiňovali své zaměstnance, bez nichž by jejich podnikatelské úspěchy nebyly možné.

Víte o podobných úspěšných podnikatelích s inspirativními osudy? Nominujte je do soutěže EY Podnikatel roku, stačí vyplnit stručný formulář na stránkách podnikatelroku.cz. Soutěž je otevřená pro všechny podnikatele a vlastníky či spoluvlastníky firem s rozhodujícím vlivem na řízení. Podmínkou je, aby společnost existovala alespoň dva roky a měla minimálně osm stálých zaměstnanců.

Z okruhu podnikatelů přihlášených do soutěže vzejde následně i osmero příběhů, které vám, čtenářům iDNES.cz, představíme v tradiční lednové hlasovací anketě. Jméno vítěze pak odtajníme na slavnostním galavečeru 27. února 2018 spolu s oceněnými i v dalších kategoriích.

Podívejte se na trailer k novému ročníku soutěže EY Podnikatel roku a nominujte svého kandidáta