Stále častěji se rozpadají hodnotnější | foto: Reuters

Neznámá chemikálie ničí v Německu eura

  • 5
Po celém Německu se v posledních týdnech objevily bankovky, které se samy od sebe lidem rozpadají v rukou. Podle deníku Bild se může jednat o cílený útok neznámého vyděrače, který se pokouší dokázat, že je schopen zničit euro. Prozatím se k činu nikdo nepřihlásil.

Případů, kdy se lidem bankovky v jejich rukou rozsypaly na prach, eviduje kriminální policie několik set v sedmnácti různých německých městech. První případ se objevil už 21. června v Berlíně. Držitel odevzdal "dvacetieurovky" u jedné z bank. O několik týdnů později se rozpadly dvě pětieurové bankovky v postupimské Dresdner Bank.

Policie se tehdy domnívala, že jde o ojedinělé případy, nicméně od srpna jich přibyly další stovky, nejvíce v okolí Berlína a Postupimi. Stále častěji se přitom jedná o hodnotnější "padesátieurovky", zachycené například v Lipsku, Mnichově, Kielu, Hamburku, Rostocku, Karlsruhe a dalších.

U zničených bankovek kriminální policie prokázala, že se dostaly do kontaktu s kyselinou sírovou, která může stát za procesem samozničení. Odborníci však poukazují na to, že rozpad bankovky je vyvolán až při přímém kontaktu s lidskou rukou. Dotyk vlhké dlaně totiž může spustit chemický proces, při němž se látka, pravděpodobně sulfát, kterým mohly být bankovky posypány, přemění právě na kyselinu sírovou. Proto se také eura rozpadají až po uplynutí určité doby. Přesně však proces rozpadu ještě popsán nebyl.

Čísla vytištěná na bankovkách potvrdila, že všechny pocházejí z jedné tiskárny. Ta jakoukoli chybu při výrobě vyloučila. Případem se začala zabývat i Evropská centrální banka a Deutsche Bank.