Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Na úřadech práce panoval v srpnu klid. Nezaměstnanost stagnovala

  • 18
Nezaměstnanost zůstala na konci srpna na úrovni 7,5 procenta. To je stejné číslo, jakého dosahovala o měsíc dříve. Práci hledá 551 731 lidí, což je zhruba o 600 uchazečů více než v červenci, uvedlo ministerstvo práce. O jedno místo bojuje téměř 14 lidí.

Ve srovnání s loňským srpnem hledalo na úřadech práce místo o 65 038 lidí víc. "Výsledek není žádným překvapením. Ekonomika již sice překonala recesi, ale k výraznému růstu zaměstnanosti či poklesu nezaměstnanosti má ještě daleko," komentovala čerstvá čísla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Aby se řady nezaměstnaných začaly na úřadech práce viditelně zkracovat, potřebuje podle ní česká ekonomika růst trvaleji a dynamičtěji, což je tempo růstu blížící se třem procentům HDP. "Takového růstu se podle naší dlouhodobé prognózy můžeme dočkat až na přelomu let 2015/2016," dodala Horská s tím, že za letošní i příští rok letos dosáhne průměrná míra nezaměstnanosti 7,4 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v Mostě, kde dosáhla 13,6 procenta. Vysoký podíl nezaměstnaných má také Bruntál a Ústí nad Labem, Karviná a Chomutov. Nejnižší nezaměstnanost naopak byla v okresech Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ, Prachatice, Pelhřimov a Mladá Boleslav.

Firmy nabízejí na úřadech 40 579 volných pracovních míst, což je o 404 více než v červenci a o 1 980 méně než v srpnu 2012. Na jedno volné místo tak v současné době připadá 13,6 uchazeče.