Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Počet nezaměstnaných pomalu roste. Bez práce je 266 144 lidí

  • 38
V Česku bylo na konci května 266 144 lidí bez práce, o 12 104 víc než v dubnu. Nezaměstnanost se v květnu zvedla z 3,4 na 3,6 procenta, uvedl v pátek Úřad práce ČR. Podle politiků a analytiků nezaměstnanost ještě poroste. Nejvíce lidí bez práce je v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

„Jsem ráda, že nezaměstnanost neroste v Česku tak skokově, jsou to stále slušná čísla, ukazuje to, že zaměstnavatelé díky naší vládní pomoci nepropouští tolik jako se očekávalo. Můžeme to přičíst zejména programu Antivirus nebo i řadě dalších programů. V nich nepolevíme, abychom nezaměstnanosti předcházeli, protože stále není vyhráno,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Služby, restaurace i doprava

Nárůst nezaměstnanosti úřady evidují zejména v oblasti služeb, veřejného stravování maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, dopravě, ale i mezi agenturními zaměstnanci.

Tržby v dubnu klesly o 11 procent. Nejvíc trpí prodejci módy a dovolených

Zaměstnavatelé podle ní nepropouštějí tolik, kolik se očekávalo, díky státní pomoci. Maláčová květnovou procentní míru nezaměstnanosti oznámila už ve čtvrtek ve Sněmovně. Podle analytiků zveřejňování ekonomických dat v předstihu může znejistit finanční trhy, pro něž jsou tyto údaje zásadní.

„Důsledky nemoci covid-19 budou patrné až ve druhém pololetí, kdy budou viditelné dopady úsporných opatření, které firmy musí podnikat, což se promítne do mnoha oblastí včetně vývoje mezd a poptávce po určitých profesích,“ uvedla Andrea Linhartová Palánová z PwC. 

Zlomová čísla o nezaměstnanosti očekává Maláčová za červen, protože na úřady práce se přihlásí lidé, kteří dostali výpověď a zatím pobírají ošetřovné na děti, které kvůli koronaviru nenavštěvují školu. „Také máme indikace o tom, že běží výpovědi v četných firmách,“ řekla ministryně. Zároveň jsou ale požadavky na sezonní zaměstnance, což bude působit proti růstu nezaměstnanosti. Další rozhodující čísla podle Maláčové budou v září, až se všichni z dovolených vrátí do práce.

Růst nezaměstnanosti bude podle ekonomů pokračovat patrně po zbytek letošního roku. Poukázali na to, že budou dobíhat výpovědní lhůty a postupně budou končit vládní programy na podporu firem. „Přes aktuální příznivější výsledky z trhu práce může míra nezaměstnanosti v závěru roku přesáhnout šest procent a počet lidí bez práce se tak přiblíží půl milionu,“ odhadl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Nejhůře jen na tom Moravskoslezsko, nejméně lidí bez práce má Praha

Amerikanista: Trump jednal chaoticky, počet nezaměstnaných je děsivý

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji vzrostl v květnu o 0,3 procentního bodu na 5,3 procenta, což je nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Je tma tak největší v republice. Práci nemělo v kraji na konci měsíce 43 238 lidí, o 1587 více než na konci dubna. Oproti květnu 2019 bylo uchazečů o 6966 více a jejich podíl byl vyšší o 1,1 procentního bodu. Počet lidí bez práce v Ústeckém kraji je 5 procent, v Karlovarském potom 4,5 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 %), Praha – východ (1,9 %) a Mladá Boleslav (2,1 %). Nezaměstnanost v Praze se v květnu meziměsíčně zvýšila o tři desetiny procentního bodu na 2,7 procenta. Bez práce bylo 25 424 lidí, tedy o 3000 více než v dubnu. Současně se ale o zhruba 2100 zvýšil počet volných pracovních míst, pracovní úřady jich evidovaly 80 742. 

Na pracovních úřadech bylo na konci května evidováno 331 tisíc volných míst, 71 procent z nich má požadavky jen na základní vzdělání. 

„I když letos v květnu, na rozdíl od předchozích let, nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak razantní. Bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, ale bude stále spíše pozvolný,“ shrnul ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

,