ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Firmy zatím nepropouštějí. Bez práce zůstala v březnu tři procenta lidí

  • 9
Trh práce v březnu nejevil výrazné známky ochlazení tak jako jinde ve světě. Míra nezaměstnanosti zůstala na třech procentech z února, za měsíc dokonce počet uchazečů o práci klesl o 1 691 na 225 678 lidí. Podle ekonomů však může jít o příslovečné ticho před bouří.

Analytici očekávali, že nezaměstnanost v březnu vystoupí na 3,6 procenta. Současné číslo je překvapivé, nikdo však nejásá.

„Obáváme se ale, že je jen otázkou času, kdy i český trh práce podobně jako v ostatních zemích vykáže výrazné zhoršení. Zajímavé bude nyní sledovat, jak se vyvíjejí ostatní statistiky trhu práce, které mají jinou metodiku. Rozdíly by mohly být veliké,“ předesílá ekonom Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Statistiky za březen vydal Úřad práce ČR. Volných pracovních míst bylo stále výrazně víc než zájemců o práci. Na úřadech se o práci hlásilo přes 225 tisíc lidí a mohli si vybírat z více než 342 tisíc volných pozic.

Úřad práce nicméně hlásí, že během března jeho pobočky zaznamenaly zvýšený zájem o informace k možné evidenci ze strany zaměstnanců i OSVČ.Nejvíce lidé se do evidence zapsalo v Moravskoslezském kraji a z okresů Praha. Nejpříznivější byl vývoj v Karlovarském kraji a na Jindřichohradecku. Přesto se pandemie koronaviru na trhu práce už projevila. Ne však v celkovém čísle, ale ve struktuře.

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v okresech k 31.3.2020.

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách a v cestovním ruchu,“ shrnul ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín a dodal: „Obdobná situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, např. v Rakousku, Itálii, SRN či Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři.“

Větší zájem je nyní o pracovníky v zemědělství, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech, a také o kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

Přes příznivá čísla jsou ekonomové k dalšími vývoji skeptičtí. „Březnová příznivá hodnota z trhu práce je dočasná a nezaměstnanost se začne v příštích měsících zvyšovat,“ uvádí hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler.

Podotkl, že se sice míra nezaměstnanosti nezvýšila, ale loni a předloni ve stejném měsíci se počet lidí bez práce snížil o více než 14, resp. 17 tisíc lidí. To by se podle něj zřejmě stalo i letos bez vlivu koronaviru. Připomněl také, že kvůli dopadu pandemie se v březnu na úřady práce nahlásilo prozatím zhruba deset tisíc uchazečů.