Nezaměstnaný muž na úřadu práce. Ilustrační foto

Nezaměstnaný muž na úřadu práce. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Nezaměstnanost se přiblížila 10 %, o jedno místo bojuje rekordních 18 lidí

  • 553
Fronta lidí ucházejících se o zaměstnání se v lednu rychle prodloužila. Míra nezaměstnanosti se totiž vyhoupla o šest desetin vzhůru na 9,8 procenta a o jedno volné místo se nyní uchází přes 18 lidí. Najít si práci je tak vůbec nejtěžší v novodobé historii Česka, vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Bez práce je nyní přesně 574 226 lidí. Jejich počet je tak o 35 tisíc vyšší než na konci předchozího měsíce, v porovnání s lednem roku 2009 je však fronta nezaměstnaných delší téměř o 180 tisíc.

Analytiky rychlý nárůst počtu nezaměstnaných nepříjemně překvapil. "Ekonomika v minulém roce výrazně klesla a trh práce se tomuto propadu stále přizpůsobuje. Nicméně takovýto nárůst je negativní překvapení, když trh počítal s nárůstem na 9,6 procenta," komentoval čerstvá čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

O jedno místo bojuje rekordní počet lidí

Podle odborníků vzrostla nezaměstnanost tak rychle jednak proto, že firmy dále propouštěly své pracovníky kvůli útlumu hospodářství a také proto, že na konci roku vypršely úvazky na dobu určitou a firmy je už v lednu neobnovily.

Mapka nezaměstnanosti

Najít práci je tak pro lidi nyní velmi obtížné, vůbec nejvíce v novodobé historii Česka. Na jedno volné místo, které firmy hlásí na úřady práce, se nyní hlásí přesně 18,2 uchazeče o zaměstnání.

"Lidé, kteří dostali v prosinci výpovědi automaticky, zamířili na úřady práce, které jim ovšem kromě podpory neměly de facto co nabídnout. Volných pracovních míst je rekordně málo," říká Petr Dufek z ČSOB.

Meziročně počet nabízených pozic klesl o 37 tisíc na necelých 32 tisíc volných míst. Nabízené pozice však často neodpovídají vzdělání a dovednostem uchazečů, a tak zůstanou neobsazeny i nadále.

Vývoj nezaměstnanosti

"Meziroční pokles registrovaných volných míst je bohužel značný. Řada firem vyhlásila stop stavy a i když má dostatek zakázek a reálnou potřebu, dlouhodobý zaměstnanecký vztah neuzavře. Zvolí raději jinou alternativu, například nařízení přesčasové práce, agenturní zaměstnání a podobně," vysvětluje Klára Valentová, specialistka na pracovní právo advokátní kanceláře Ambruz & Dark

Tuzemské pobočky zahraničních firem podle ní někdy ani nemají jinou možnost, neboť musí respektovat rozhodnutí mateřských společností a nezvyšovat stavy.

Nejhůře je v Jeseníku, nejlépe v Praze

Nejvíce se za leden počet nezaměstnaných rozrostl v okresech Jindřichův Hradec (o 15,8 procenta), Jeseník a Znojmo.

Ve 48 okresech byla míra nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr, z toho nejvyšší v okresech Jeseník (19,2), Znojmo, Hodonín, Most, Bruntál a Děčín.

Naopak nejnižším podílem lidí bez práce se mohou pochlubit okresy Praha-východ, Praha, Praha-západ a Mladá Boleslav.

Napětí mezi propuštěnými se ale bude letos ještě zvyšovat. Míra nezaměstnanosti totiž kvůli zpoždění roste ještě zhruba půl roku poté, co se začne ekonomice dařit lépe a firmy začnou získávat více zakázek. V letních měsících tak podle Brožky může dosahovat až 11 procent.

Míra nezaměstnanosti - leden 2010  
Region Míra nezam. v %
nejvyšší míra nezaměstnanosti 
Jeseník 19,2
Znojmo 17,2
Hodonín 17,1
Most 17,0
Bruntál 16,8
nejnižší míra nezaměstnanosti  
Praha-východ 3,8
Praha 3,8
Praha - západ 4,3
Mladá Boleslav 5,0
Benešov 6,0
Pramen: MPSV