Nezaměstnanost v říjnu klesla na 5,8 procenta.

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 5,8 procenta. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Nezaměstnanost je nejnižší za devět let, stále chybí lidé

  • 45
Nezaměstnanost v říjnu klesla z 6,2 na 5,8 procenta. Podle ČTK jde o nejnižší údaj za posledních devět let. Bez práce bylo minulý měsíc 348 842 lidí, tedy o zhruba 16 tisíc méně než v září. Nejvíc nových pracovníků zaměstnaly firmy z oblasti průmyslu a služeb.

Nezaměstnanost v září klesla pod šestiprocentní hranici podle očekávání analytiků.

"Trh očekával pokles na 5,9 procenta. Říjen bývá měsícem, kdy míra nezaměstnanosti meziročně poklesne nejvýrazněji, a tento sezonní jev se tak letos opět potvrdil," uvedl analytik Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

Za rychlým poklesem nezaměstnanosti je podle něj přetrvávající hlad průmyslu i služeb po nové pracovní síle, která v Česku dlouhodobě chybí.

Právě nedostatek lidí a velká poptávka ze strany firem podle analytiků povede k prudkému růstu mezd. To bude tlačit na růst inflace.

Slováci a Poláci už se do Česka nehrnou
Do Česka už v takové míře nepřicházejí pracovníci z Polska a Slovenska, kteří dlouhodobě pomáhají nedostatek lidí v Česku nahrazovat. Doma jim totiž rychle rostou mzdy.

"Trh práce je stále více napjatý. Rychlý růst mezd v  sousedních státech (Polsko, Slovensko) způsobuje  zpomalující se přírůstek pracovníků z těchto krajin," potvrdil analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek uvedl, že na trhu práce nyní v podstatě neexistuje konkurence. 

"Pro naši ekonomiku se stal nedostatek pracovních sil největší z předvídatelných hrozeb rozvoje. Ve chvíli, kdy mnohá učňovská střediska neotvírají celé ročníky některých oborů, nic nevěstí, že by se situace vyřešila sama přirozeným nárůstem dalších absolventů," uvedl Drábek. 

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu, který míru nezaměstnanosti také měří, nyní v Česku pracuje nejvíce lidí za posledních deset let. více zde

NEJNIŽŠÍ A NEJVYŠŠÍ NEZAMĚSTNANOST
Praha-západ 1,7 % 
Praha-východ 1,9 %
Praha 2,3 %
Mladá Boleslav 2,4 %
Benešov 3,0 %
.... .... 
Bruntál a Ostrava-město 10,7 %
Ústí nad Labem 11,2 %
Teplice 11,5 %
Karviná 13,5 %
Most 15,9 %
Zdroj: MPSV