Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Za dva měsíce hromadně propouštělo 41 firem. Práci ztratily tři tisíce lidí

  • 31
V září a říjnu oznámilo hromadné propouštění 41 zaměstnavatelů. O místo by tak mělo přijít zhruba 3 100 zaměstnanců. Dvě pětiny z nich jsou v Moravskoslezském kraji, vyplývá z údajů generálního ředitelství úřadu práce.

V říjnu záměr propouštět oznámilo úřadům práce 20 zaměstnavatelů. Dotknout se to má 1 844 pracovníků. Ve srovnání se stejným měsícem loni je firem o sedm víc, upřesnila mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Propouštěných zaměstnanců bylo před rokem ale o 506 méně. V září pak ohlásilo úřadu 21 podniků propouštění 1 242 pracovníků.

Dotklo se Vás letošní propouštění? Najděte si novou práci na pracovním portálu jobDNES.cz

Podle Beránkové se hromadné propouštění v posledních dvou měsících týká obsluhy strojů, zaměstnanců v obchodě i veřejné správě, kovodělníků, strojírenských dělníků, pracovníků dolů či z výroby vozidel a letecké dopravy. V září nejvíc hromadně propouštěných bylo v Moravskoslezském kraji, v Praze, na Vysočině a v Plzeňském kraji, v říjnu pak znovu v Moravskoslezském kraji a s odstupem ve Středočeském kraji a v Praze.

Při hromadném propouštění dostává výpověď ve 30 dnech ve firmě s 20 až sto zaměstnanci minimálně deset lidí, v podniku se 101 až 300 pracovníky minimálně desetina a ve firmě s víc než 300 zaměstnanci pak minimálně 30 lidí.

Podle zákoníku práce o tom musí zaměstnavatel nejpozději 30 dnů předem informovat odbory či radu zaměstnanců. Musí sdělit důvody i termín propouštění. Předložit musí návrh kritérií pro výběr propouštěných i informace o odstupném. S odboráři jedná o opatřeních, která by mohla propouštění zmírnit, nebo odvrátit. Výsledky musí oznámit krajskému úřadu práce. Pracovní poměr lidem pak skončí výpovědí nejdřív 30 dnů poté, co úřad zprávu dostal.

Vitaminy a bonusy až 4 tisíce. Řetězce připravují zaměstnance na druhou vlnu

„K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí dojít stoprocentně. Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,“ uvedla Beránková. Dodala, že úřad práce se snaží dělat taková opatření, aby propouštění v jeho evidenci vůbec neskončili a rovnou měli nové uplatnění.

Úředníci pořádají podle mluvčí třeba poradenský den. Už na informační schůzce se mohou zájemci nechat do evidence zapsat a zapojit se do takzvaného outplacementu. V tomto programu se úřady práce zaměřují na pomoc s hledáním místa v době, kdy lidem propuštění teprve hrozí či jsou ve výpovědní lhůtě. V nabídce je rekvalifikace a rozšiřování dovedností. Firmy, které pak propuštěné přijmou, mohou získat příspěvky na jejich mzdy i na školení.

Vedení odborů už koncem března v první koronavirové vlně uvedlo, že zaznamenalo případy firem, které zvažovaly hromadné propouštění. Dopady nařízených omezení kvůli šíření nákazy se projevovaly třeba v lázeňství či hotelnictví. Nyní jsou znovu zavřené hotely, kulturní či sportovní zařízení i menší obchody. Omezená je doprava. Restaurace mohou mít jen výdejové okénko.

Pošta propustí 1 500 lidí

Česká pošta letos propustí dva tisíce zaměstnanců

Hromadně propouštět se chystá i Česká pošta. K 1. březnu zruší 2 371 míst. O práci má přijít 1 500 lidí. Řada pozic je totiž neobsazená. Podle webu Echo24.cz by se nejvíc mělo propouštět v Praze. Dotkne se to zaměstnanců u přepážek, řidičů i listonošů. Výpovědi pro nadbytečnost by měli dostat v prosinci.

Nezaměstnanost se od března do konce října zvedla ze 3,0 na 3,7 procenta. V evidenci úřadů přibylo 85 tisíc lidí. Analytici očekávali mnohem větší nárůst. Propouštění má bránit dočasný program Antivirus s příspěvky na mzdy. Zaměstnavatelům, kteří museli uzavřít provoz, proplácí stát celé výdělky pracovníků i s odvody do 50 tisíc korun. Dorovná 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy a 60 procent náhrady do 29 tisíc korun při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

,