Šafrán 265 830 Kč/kg
Na první pohled může být překvapením, že koření jako šafrán a vanilka v supermarketech často předčí cenou i potraviny považované za luxusní – kaviár nebo šampaňské. Tajemství spočívá v extrémně náročném procesu pěstování a výroby, který tato koření vyžadují.
Žebříček nejdražších potravin bezkonkurenčně ovládl právě šafrán, jehož cena za kilogram se vyšplhala na 265 830 korun. Druhou příčku si s velkým odstupem odnesla vanilka bourbon, jejíž kilogram vyjde na 40 tisíc korun. Třetí v pořadí je medvědí česnek, jehož kilogram vyjde na bezmála deset tisíc.
Koření či čajové směsi se v žebříčku nejdražších potravin v přepočtu na váhu objevovaly nejčastěji. „Hlavním důvodem je to, že pěstování šafránu a vanilky je náročné na lidskou práci, protože se to v mnoha případech dělá ručně. Práce zdražuje i v rozvíjejících se regionech. V obou případech jsou navíc omezené pěstební oblasti. Například u vanilky jde 80 procent světové produkce za Madagaskarem,“ popisuje analytik ze společnosti XTB Pavel Peterka.
Podle něj taková koncentrace vede k tomu, že když přijdou problémy, například s počasím či s velmi častými krádežemi, obratem roste cena. „Navíc v období Vánoc je poptávka po potravinách, které jsou složkou svátečních pokrmů, podstatně méně elastická. Když to zjednoduším, tak spotřebitel nakoupí i přes vysokou cenu potřebné množství, protože se bez toho v přípravách na hostinu neobejde,“ popisuje Peterka.