Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České finance jsou do budoucna neudržitelné, varuje Národní rozpočtová rada

  11:27
Národní rozpočtová rada zveřejnila svou zprávu k udržitelnosti veřejných financí. Z ní vyplývá, že propast mezi příjmy a výdaji rozpočtů se stále zvětšuje a obrat k větší udržitelnosti zůstává v nedohlednu. Příčina nerovnováhy veřejných financí vznikla kombinací fiskálně nerozvážných kroků učiněných zejména v posledních dvou letech.

Mojmír Hampl | foto:  Dan Materna, MAFRA

„Strukturální deficit aktuálně činí zhruba 220 miliard. Takto hlubokou střednědobou nerovnováhu bohužel nevyřeší pouze ekonomický růst, ale jsou nutné také aktivní kroky vlády vedoucí k úpravě jak příjmové, tak výdajové strany státního rozpočtu,“ upozornil Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady.

Situace podle něj vyžaduje nepopulární kroky, které jsou ale z hlediska budoucnosti Česka zcela klíčové. „Stát je při své velikosti a rozsahu jím poskytovaných veřejných služeb ze stávajících příjmů neufinancovatelný,“ doplnil Hampl.

Podle Národní rady nejsme schopni dodržovat ani vlastní rozpočtová pravidla, což Česko do budoucna dostává do problémů. „Kdybychom měli dodržet vlastní, lokální pravidla, tak by návrh schodku státního rozpočtu musel být o 140 miliard nižší,“ říká Hampl.

„Pravidla jsou pojistka proto to, abychom v realitě nemuseli testovat hranici neudržitelnosti financí. Proto jsou pravidla důležitá,“ apeluje Hampl.

Neudržitelné důchody

Pokud se významně nezmění daňové a výdajové politiky, lze očekávat náraz na dluhovou brzdu v řádu jednotek let. Od 30. let bude vlivem stárnutí populace nárůst veřejného dluhu tak razantní, že jej vzhledem k výši dluhové služby bude obtížné financovat, varuje rada.

V horizontu padesáti let pak dle dat ČSÚ bude narůstat počet lidí v důchodovém věku. Tito lidé jsou většími konzumenty veřejných výdajů, což veřejné finance začne tlači do deficitů. Je proto třeba se přizpůsobit, „Kolem roku 2060 důchodový systém vygeneruje deficit kolem čtyř procent HDP,“ vyčísluje Jan Pavel situaci, do které by se české veřejné finance dostaly, pokud by nedošlo k žádným změnám.

V současnosti má ze zemí Evropské unie velké problémy s financování důchodového systému například Itálie. Hampl proto upozornil, že hrozba neudržitelných důchodů je reálná.

Hlavní je situaci nezhoršovat

„Radíme v dlouhodobém horizontu zásah do struktury příjmu a výdajů veřejných rozpočtů. Chápeme, že situace je mimořádná. Nikdo nevolá po radikální konsolidaci. V téhle nerovnováze ji ale nesmíme zhoršovat,“ uvedl Hampl.

„Musíme rozlišit jednorázové výdaje a najít k nim jednorázové příjmy. Pracovat na redefinici toho, co má konkrétně stát dělat. Aktuálně stát nemá dostatečné příjmy. Musí proto něco škrtnout, a pokud to nejde, tak je třeba zvýšit daně,“ řekl Pavel.

Aktuální krizi způsobenou drahými energiemi a inflací by měl stát dle rady řešit pomocí jednorázových a přechodných opatření. Podle jejích zástupců jde totiž o dočasný šok. Vláda proto má pomáhat výhradně časově omezenými opatřeními.

„Veřejné finance potřebují ozdravit“

Na novou zprávu reagovali také členové vlády. Podle Mariana Jurečky se vláda musí zabývat změnou veřejných financí nejen ve výdajích, ale i příjmech. S doporučeními rozpočtové rady souhlasí Piráti.

Podle premiéra Petra Fialy je rozpočtová nerovnováha dědictvím po předchozí vládě. „Současná vláda i přes další vlnu covidu-19, válku na Ukrajině a řešení energetické krize letos hospodaří s nižším schodkem, než původně plánovala vláda Andreje Babiše (ANO),“ uvedl Fiala. Vláda si podle něj uvědomuje důležitost ozdravení veřejných financí. „Ale musí to být učiněno s ohledem na dopady na české domácnosti a firmy, které se dostávají v současnosti často do obtížné situace,“ doplnil.

Ministerstvo financí stanovisko Národní rozpočtové rady respektuje. Upozorňuje ale, že strukturálního schodku lze dosáhnout jedině fiskální restrikcí. Tu v současné turbulentní době ministerstvo nepovažuje z hlediska udržení životní úrovně obyvatel, fungování ekonomiky a přežití řady firem za správné řešení.

Prioritou číslo jedna v tuto chvíli musí být zvládnutí aktuálních výzev souvisejících s energetickou krizí, zejména zajištění dostatku cenově dostupné energie v krátkém i dlouhém časovém horizontu.

„Dnešní vyjádření mě nepřekvapilo a souhlasím s ním. Nicméně na konci února tohoto roku začala Putinova agrese na Ukrajině, která měla za následek prudký nárůst cen energií a pro nás jako vládu se nutně musel změnit seznam priorit,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Tou první a nejdůležitější se tak stala pomoc domácnostem, firmám a veřejnému sektoru s cenami energií, které se utrhly z řetězu. Abychom se vrátili k fiskální disciplíně, musíme v dalším období nastavit především jiné tempo příjmů a výdajů státu. Je také nutné snižovat množství agend státních úřadů a s tím půjde ruku v ruce i nižší počet státních zaměstnanců. Postupně bychom také měli začít rušit národní dotační tituly,“ uzavírá.

Autoři: ,

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Přehršel techniky a stovky dělníků. Jak finišuje dálnice D4 do Písku

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Smutný konec slavné návrhářky: jde do vězení za pašování krokodýlích kabelek

22. dubna 2024  20:27

Módní návrhářka Nancy Gonzalezová, jejíž doplňky nosila zpěvačka Britney Spears a také například...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...