Logo nového ocenění potravin "Český výrobek".

Logo nového ocenění potravin "Český výrobek". | foto: Koláž - iDNES.cz

Nálepku „Český výrobek“ smí užívat majolka s wasabi i dijonská hořčice

  • 91
Vybrané potraviny z českých luhů a hájů se odlišují novým logem "Český výrobek". Právo k užívání uděluje Potravinářská komora. Na kvalitu výroby a tradici se přitom nehraje. Stačí vyrábět z tuzemských surovin a chovů. Ale i tady musela přísnost ustoupit reklamě. Pekař smí dovézt půlku surovin, masna třetinu.

Při premiéře nové "nálepky" komora rozhodně s oceňováním firem i jejich výrobků nešetřila. Logo smí užívat 15 firem pro desítky, možná i stovky výrobků. Na veškeré své zboží může logo umístit například mlékárna Madeta nebo Kostelecké uzeniny.

"Cílem značky ´Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR´ je
podpořit prodej výrobků české provenience cestou objektivního informování spotřebitele o původu výrobku, resp. původu surovin, z nichž je vyroben, při zohlednění vybraných kvalitativních parametrů," vysvětluje Potravinářská komora.

Vyznáte se logách?

Ocenění jsou na trhu desítky. Slouží k propagaci výrobků. Více si přečtěte zde

Na rozdíl od ocenění Klasa tuto nálepku smí používat jen české firmy. Odlišení českých výrobků od zahraničních má v době potravinových nákaz svou logiku, na druhou stranu nové označení nezaručuje zcela český původ. Výrobky mohou být i z dovezených surovin, a to až z poloviny. V případě pečiva může být 45 procent hmotnosti složek z dovozu, u masných výrobků 30 procent a u mléčných výrobků 10 procent. Maso musí být chováno i poraženo v ČR. Hlavní podmínkou zkrátka je, aby firma byla z České republiky.

Logo "Český výrobek" používají potraviny v šesti kategoriích (viz tabulka). Dvě zůstaly prázdné, označení zatím nenajdete na ovoci se zeleninou a na mlýnských výrobcích a těstovinách. Značku nesou výrobky velkých hráčů jako je Boneco, Moravia Lacto, Madeta, Masokombinát Plzeň nebo Vodňanská drůbež, ale i menších firem. Mezi nimi je třeba Opočenská mlékárna, Mlékárna Otinoves, cukrovinky Carla, nebo pěstitel hub České houby.

Zelený křen wasabi si lidé nejčastěji dopřávají k sushi.

U některých výrobků je označení přinejmenším legrační, možná i sporné. Českým výrobkem se nazývá dijonská, francouzská a bavorská hořčice od Boneca nebo Alpský párek se sýrem z uzenin Jaroslava Radoše. Nejvíce ale zřejmě nakupující překvapí označení na Wasabi Majolce. Je to sice ryze česká kombinace, na kterou Japonci ještě nepřišli, ale samotné wasabi - specialita na sushi - nemá s českou výrobou nic společného. 

Logo výrobci získají na dobu tří let, potom budou muset o značku znovu žádat. O ocenění mohou firmy i přijít, a to v případě, že poruší některé podmínky. Podnět k tomu může dát také Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Značka má pomoci zvrátit i vývoj na trhu potravin, kdy dovážené potraviny válcují české výrobky. To je patrné zejména u mléka a masa - především pak vepřového.

Výrobky, které smí používat nové označení

Výrobky mlékárny Bohemilk, Madety a Kosteleckých uzenin.

Mlékárna Otinoves: Niva extra

Moravia Lacto: Čerstvé mléko polotučné, Horácký sýr,
Máslo z Vysočiny (balení 250 g), Máslový sýr, Podmáslí kysané, Smetana ke šlehání

Boneco: Majolka – klasická majonéza, Tatarská omáčka, Tatarská omáčka s feferonky,  Wasabi Majolka, Citron Majolka, Jogurtové tzatziki Majolka, Plnotučná hořčice, Kremžská hořčice, Grilovací hořčice, Dijon hořčice, Francouzská hořčice, Bavorská hořčice, S křenem hořčice, Křen ochucený, Křen se smetanou

Carla: Carlotta delikátní oříškový dezert, Hořká 70% čokoláda, Mléčná čokoláda, Tabulková čokoláda MIX, Čecha Morava – krabička neapolitánky, Praha – krabička neapolitánky, Triáda – neapolitánky, Čokoláda na vaření, Carla cream

České houby: Hlíva ústřičná, Žampion zahradní

Jaroslav Radoš - Řeznictví, uzenářství: Alpský párek se sýrem, Staročeský špekáček, Staročeská klobása, Osecká klobása se sýrem, Salám Hubert, Šunka Lada výběrová, Lahůdková pečínka, Anglická slanina top., Gothajský salám, Kuřecí šunka Kubíček

Masokombinát Plzeň: Názvy výrobků k udělení značky, Vysočina, Špekáčky, Moravské uzené maso, Královská šunka, Junior šunka, Jemné párky, Gothaj, Dušená šunka, Šunkový salám, Šunka od kosti

ZŘUD – Masokombinát v Poličce: Kamenecká klobása

ZŘUD - Masokombinát v Písku: Písecká játrovka, Písecká dušená šunka výběrová

Vodňanská drůbež: Kachna bez drobů, Kuře bez drobů, Kuřecí stehna, Kuřecí horní stehna, Kuřecí spodní stehna, Kuřecí prsa, Kuřecí prsní řízek, Kuřecí křídla, Kuřecí čtvrtky zadní, Kuřecí stehno bez kosti – kuřecí stehenní řízek

Jaroslav Schneider & spol. Pekárna Tanvald: logo smí nést 11 druhů chleba, mj. speciální chléb Negrill

Šumavský pramen: Přírodní pramenitá voda z podzemního zdroje

Jak vás označení potravin ovlivňují při nákupu?

celkem hlasů: 1

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 30. června 2011. Anketa je uzavřena.

Jsou pro mě důležitá.
Jsou pro mě důležitá. 1
Přímo se jimi neřídím, ale nevadí mi.
Přímo se jimi neřídím, ale nevadí mi. 0
Loga pro mě nemají hodnotu.
Loga pro mě nemají hodnotu. 0

Upozornění

Hlasovat v anketě můžete zde.