ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firmy díky covidu ušetřily. Nejvíc úspor přineslo omezení služebních cest

  • 8
Společnostem, které mohou fungovat i v režimu plošné práce z domova, pandemie snížila některé náklady. Odpadly totiž firemní akce, školení nebo marketingové aktivity. Nejvíc peněz firmy ušetřily na zrušených služebních cestách. Úspory pak investovaly zejména do ochrany zdraví svých zaměstnanců.

Z velkých tuzemských zaměstnavatelů hlásí výrazné pandemické úspory například Česká spořitelna. „Za rok 2020 se pohybují v řádu 30 až 50 milionů korun a byly způsobeny zejména více než 90procentním poklesem pracovních cest. Nejenom zahraničních, ale hlavně tuzemských,“ říká její mluvčí Filip Hrubý.

Podobnou částku však banka investovala do preventivních opatření na ochranu zdraví. „Šlo například o nákup plexisklových štítů, dezinfekčních a hygienických prostředků nebo zajištění antigenního testování než jej začal hradit stát,“ popisuje Hrubý.

Home office vyprázdnil kanceláře, Londýn chce finanční čtvrť předělat na byty

Snížení nákladů související s pandemií eviduje také operátor O2. „V loňském roce jsme ušetřili zejména na služebních cestách, marketingových aktivitách a školeních. Konkrétní vyčíslení nemáme k dispozici, ale vnímáme to jako dočasné úspory,“ uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Pro konkurenční Vodafone znamenalo zavedení plošné home office naopak náklady navíc. „Skoro všichni zaměstnanci dostali laptopy, zapůjčili jsme přes 300 monitorů a zhruba 700 kancelářských židlí. Aktuálně díky tomu pracuje z domova 95 procent našich operátorů,“ vyjmenovává mluvčí Vodafonu Charlota Dědková. Ani investice do ochranných pomůcek podle ní nebyla zanedbatelná.

Více než miliarda dolarů ročně

Úspory registrují i technologické firmy. „Za kanceláře jsme výrazně neušetřili, protože máme ve většině našich globálních lokacích dlouhodobé smlouvy na pronájem, které musíme dodržet. Určitě jsme ale ušetřili na cestovních náhradách, firemních akcích a nákladech za stravu pro zaměstnance,“ říká mluvčí Avastu Dominika Kalašová.

Hledáte práci? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz.

Velcí hráči, jako je například mateřská společnost Googlu Alphabet, pak na nákladech ušetřili stovky milionů dolarů. Jen za první letošní čtvrtletí Alphabet uspořil 268 milionů dolarů (téměř 5,8 miliardy Kč), informovala agentura Bloomberg

V loňském roce firmě klesly náklady o 1,4 miliardy dolarů, kvůli osekání výdajů na propagační akce či přesun konání veletrhů do online prostředí. Výdaje na služební cesty zaměstnanců Googlu a různé benefity se snížily o 371 milionů dolarů. Firma je totiž známá svými nestandardními pracovními výhodami jako jsou například masážní stoly pro pracovníky či speciální catering.

Home office už natrvalo. Někde doma zůstane nastálo i polovina lidí

Ani po pandemii je společnost zřejmě nebude poskytovat v takové míře jako předtím. U většiny technologických firem se totiž home office stane nedílnou součástí jejich fungování. „V podstatě každá technologická firma ze Silicon Valley zavádí flexibilní či hybridní pracovní model,“ poznamenal server BBC.

Podobně postupuje i Avast. „Pracujeme na rekonstrukci kanceláří tak, aby odpovídaly našemu novému režimu, kdy přibližně 40 procent zaměstnanců přechází do režimu práce odkudkoli. To znamená, že kanceláře budou využívat spíše na týmové meetingy, skupinové akce, nebo větší workshopy,“ popisuje Kalašová.