Nad reformou daní dala ČSSD Koalici lekci

  • 126
Premiér Vladimír Špidla dal při jednáních o povodňové reformě daní koaličním partnerům tvrdě najevo, jak velkou sílu má slovo ČSSD a oč slabší je jejich názor. Unionisté a lidovci to vzali na vědomí a jako jeden muž zvedli pro narychlo šité zvýšení daní ruku. Ve sněmovně to bude mít Špidla mnohem složitější: pravděpodobně nemůže počítat s podporou všech koaličních poslanců.

Do kleští se dostala hlavně Unie svobody.  V "balíčku" je totiž i milionářská daň - vzestup daně z příjmu fyzických osob z 32 na 35 procent lidem, kteří vydělají více než 1 117 800 korun hrubého ročně. Vzestup této daně je v přímém rozporu s programem liberální Unie svobody.

Zvyšování přímých daní, tedy i té z příjmu fyzických osob, není ani v koaliční dohodě, ani ve vládním programovém prohlášení. To už dříve přiznal i ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že tento krok do reformy vnesla ČSSD. Podle účastníků vyjednávání přišel s tímto nápadem sám premiér.

Proto nebylo politicky únosné udělat kompromis a "milionářskou" daň z balíčku vyškrtnout. A to přesto, že ekonomicky rozpočtu příliš nepomůže: přinese nejvíce 200 až 300 milionů korun. Ekonomové varují, že stát vydělá ještě méně, protože se jí lidé budou vyhýbat.

Ještě minulý týden před odchodem na koaliční jednání tvrdil šéf unie Ivan Pilip, že nemá od předsednictva strany mandát, aby s růstem této daně souhlasil. Nakonec řekl ano, když ČSSD kompromisně ustoupila z 37 na 35 procent a návrh omezila na tři roky.

O den později už Pilip pro Lidové noviny řekl: "Se skutečným zvýšením daní bychom nemohli souhlasit, jde jen o symbol." Pro jeho stranu však symbol v rozporu s programem. "Náš souhlas s tímto balíkem je vyvažován škrty, zejména v mandatorních výdajích," řekl včera Pilip. Ty na rozdíl od vyšších daní vláda zatím neschválila.

Všechny cesty k poklesu daní - společné zdanění manželů i snížení daní firmám z 31 na 28 procent - však na rozdíl od zvýšení (od příštího roku) začnou platit od roku 2004.

Dá se čekat, že ve sněmovně vypukne o daňovou reformu ostrý souboj. Strany nyní diskutují, jak se k balíku, který jim Špidla ve čtvrtek předloží, postaví. Místopředsedkyně sněmovny Hana Marvanová (US) už dala najevo, že reformu nejspíš nepodpoří. Tím přijde koaliční vláda o křehkou většinu 101 hlasu.

ODS má odmítavý postoj již delší dobu. Ale ani hlasy komunistů nejsou jisté. "Jako balík to podporovat nebudeme, ale některé věci určitě ano: například milionářskou daň. Nebudeme mít problém ani se zvýšením spotřební daně u alkoholu a cigaret. Nezvedneme ale ruku pro zvýšení DPH, protože by se dotklo zdražení potravin," řekl místopředseda KSČM Václav Exner.