Čeští výrobci nábytku, kteří musí mít zavřeno, kritizují otevření hobby marketů, které jim konkurují.

Čeští výrobci nábytku, kteří musí mít zavřeno, kritizují otevření hobby marketů, které jim konkurují. | foto: Jan Salač, MAFRA

Hobbymarkety nám konkurují, ale my musíme mít zavřeno, zoufají si nábytkáři

  • 197
Postupné otevírání obchodů je zmatečné a poškozuje české podnikatele, kritizuje Asociace českých nábytkářů. Vadí jí, že hobbymarkety, které prodávají hlavně nábytek z dovozu, jsou totiž od čtvrtka otevřené, ale obchody českých nábytkářů musí zůstat zavřené. Ministerstvo průmyslu a obchodu slíbilo, že brzy otevřou.

„Opakovaně žádáme o nastavení rovných podmínek podnikání a zamezení nefér hospodářské soutěže,“ uvedla asociace v tiskové zprávě. Vadí jí především to, že od čtvrtka otevřené hobbymarkety nabízejí stejné zboží, jako by nabízeli oni. Jen ze zahraničí.

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Lidé nakupují v hobbymarketu Hornbach v pražských Řepích. Prodejny musí aktivně...

„Jedná se o skandální přístup: Čeští výrobci až naposled!“ komentuje Tomáš Lukeš, tajemník asociace. Mnohem lepší by podle nábytkářů bylo, kdyby se společně s hobbymarkety otevřely i menší prodejny nábytku, showroomy nebo třeba kuchyňská studia.

„Tyto obchody navštěvuje málo lidí,“ doplňuje Lukeš. Zákazníci si navíc po telefonu nebo mailem mohou dopředu domluvit, kdy přijdou, a počet lidí v prodejnách by se tak dal dále regulovat, tvrdí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu namítá, že systém pozvolného uvolňování restrikcí nemůže být nikdy úplně spravedlivý. Ministr Karel Havlíček však slíbil, že klasické prodejny s nábytkem se brzy otevřou.

„Nikdy to neuděláte spravedlivě. Otevření musí být postupné a vždycky se najde někdo, kdo bude cítit, že se měl otevřít o dva dny dřív. Co by měla říkat elektra, když mohou být měsíc otevřeny hypermarkety a supermarkety, které prodávají i elektroniku,“ řekl iDNES.cz.

Odmítl také, že by hobby markety prodávaly nábytek z dovozu. „Prodávají nábytek českých producentů, je to jen zbytečná panika. Hobby markety se otevřely hlavně proto, aby si lidé mohli koupit zahradní potřeby a výrobky pro kutily,“ uvedl.

,