Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. - Martin Kocourek. | foto: ČTK

Na lobbisty nemám teď čas, řekl ministr průmyslu Kocourek

  • 22
Od nového ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) se očekává, že se postaví boomu sluneční energetiky a bude se snažit urychlit dostavbu Temelína. Také on má před sebou nelehký úkol v podobě přípravy rozpočtu na příští rok, šetření a zřejmě i propouštění v "domě", kam právě přišel. Ministr odpovídal na dotazy čtenářů.

Hlavní úkoly Kocourka, které si vytyčil, se točí okolo energetiky. Chce připravit energetickou politiku na příští desetiletí, zařídit dostavbu jaderné elektrárny Temelín a Dukovany nebo přistřihnout zisky investorům ve fotovoltaice. Právě expanze solárních elektráren byla v poslední době velkým veřejným tématem.

Proč je třeba rozšiřovat Temelín, když máme nyní dost zdrojů, zajímalo jednoho ze čtenářů. "Při předpokládaném růstu naší ekonomiky a zároveň postupném odstavování hnědouhelných elektráren se výstavba dalších dvou bloků Temelína jeví jako nezbytná. V energetice se opravdu musí přemýšlet a investovat na desítky let dopředu," odpověděl Kocourek.

Ministr donedávna působil ve vedení polostátního energetického kolosu ČEZ. "Z dozorčí rady jsem rezignoval k 8. červenci," upřesnil. V jiné otázce řekl, že na lobbisty nemá čas ani náladu, protože řeší programové prohlášení vlády a úsporný rozpočet na rok 2011.

Kromě jiného plánuje, že zúží počet sekcí ministerstva. O tom, zda někdo přijde o práci, ale rozhodne teprve až se blíže seznámí s fungováním jednotlivých sekcí. "Určitě se stále seznamuji s chodem úřadu a snažím se co nejrychleji obsáhnout jeho působnost. Analyzuji činnost všech lidí na ministerstvu, nehodlám dělat žádné překotné a nepromyšlené kroky," řekl.

K dalším úkolům, ke kterým může sáhnout během svého úřadování, patří například akce "kulový blesk" neboli Římanův plán na přestěhování třinácti ministerských budov do jediné. Týkal by se tisíce úředníků a ušetřil by ročně 100 milionů korun, v prvním roce pak 1,5 miliardy.

ON-LINE

Odpovědi ministra Kocourka čtěte zde

Ministr v ČT 24 naznačil, že jeho další prioritou bude zlepšení exportní politiky a efektivity podřízených složek ministerstva. Agentury CzechInvest a CzechTrade by se mohly sloučit do jedné. Zlepšení exportu uvítal předseda česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.