Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Většina Čechů ušetří příští rok za elektřinu tisíc korun. Zlevní i plyn

  • 42
Sedm z deseti Čechů ušetří v příštím roce za elektřinu 985 až 1 525 korun. Několik tisíc pak ušetří ti, kdo elektřinou také ohřívají vodu nebo dokonce topí. U nich úspory dosáhnou až 6 tisíc korun ročně. O několik desítek až stovek korun méně by měli lidé zaplatit také za plyn.

Důvodem zlevnění je pokles poplatků za elektřinu regulovaných státem a snížení velkoobchodních cen. Nedávná intervence České národní banky by podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zatím neměla do ceníků zasahovat. (více o rozhodnutí centrální banky, které oslabuje korunu)

"Podle našich zjištění většina obchodníků nakupovala ještě před intervencí, dopad to proto nebude mít zásadní. Může se to nějak promítnout až s ročním zpožděním," řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Zlevnění o více než desetinu oznamovali největší distributoři už během podzimu, ještě před tím, než centrální bankéři přitlačili českou měnu ke zdi. Firmy slibovaly úspory kolem 15 procent, šlo však o silovou elektřinu, která tvoří jen jednu část finální ceny na složenkách. Nyní ERÚ potvrdil, že o 10,8 procenta zlevní i druhou, regulovanou část ceny, zejména díky poklesu cen za distribuci nebo obnovitelné zdroje.

Ceny elektřiny pro domácnosti na rok 2014.

Regulátor zároveň vypočítal, že konečná cena elektřiny pro zákazníky klesne v průměru o 10,9 procenta. Většina domácností (zhruba 70 procent) využívá sazbu D02d, se kterou příští rok ušetří od 985 do 1 525 korun podle typu dodavatele.

Domácnosti s dvoutarifní sazbou D 25d, které využívají elektřinu k ohřevu vody, uspoří v příštím roce od 1 783 do 2 641 korun ročně. Nejnáročnější odběratelé, kteří využívají proud k ohřevu vody a vytápějí přímotopem, ušetří 4 529 korun až 6 061. Zmíněné výpočty jsou průměrné a mohou se lišit podle regionů i distributorů. 

Vedle elektřiny zlevní také plyn. Úspory však nebudou tak vysoké, v rozpětí 5 až 9 procent podle výše spotřeby. Například zákazníci společnosti RWE GasNet zaplatí v příštím roce v průměru o 31 až 561 korun méně, spočítal ERÚ.

Nejasné zatím je, zda plyn zlevní i pro zhruba 200 tisíc zákazníků E.ON Distribuce zejména v Jižních Čechách, na Jižní Moravě a Vysočině. Regulační úřad totiž na rozdíl od ostatních konkurentů v jeho případě zvýšil o téměř 13 procent regulovanou část ceny. Průměrná cena v ČR přitom klesne o 5,2 procenta. "Finální cenu zatím nevím, kalkulace propočítáváme, měly by být v pondělí," odpověděl na dotaz iDNES.cz mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Přes 80 procent ceny plynu na složenkách tvoří tržní silová elektřina. Podle Váchy společnost E.ON neplánuje navýšení ceny za komoditu, ale připustil, že v průběhu roku se situace může změnit kvůli řízenému oslabování koruny centrální bankou.

Zjistěte si, jak se tato změna týká vás osobně

S oznámením ERÚ také průběžně aktualizujeme kalkulačky energií na Energie DNES.cz.