Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer | foto: Michal Šula, MAFRA

ČNB na intervenci vydělala 46 miliard. Radním stouply mzdy o statisíce

  • 990
Šestici strážců měnové politiky loni vzrostly mzdy o statisíce korun. Guvernér Miroslav Singer si polepšil nejvíce, celkem o 238 tisíc korun. Všem radním však čistá mzda klesla kvůli solidární dani. ČNB loni díky měnové intervenci vydělala 46 miliard korun.

Centrální banka loni vydělala přes 73 miliard, z toho přes 46 miliard díky listopadové měnové intervenci. Vlivem oslabení měny se totiž zvýšila hodnota devizových rezerv vyjádřená v korunách. Největší rezervy banka drží v eurech, které loni podražilo o devět procent (z 25,14 a 27,43 Kč). Na konci loňska ČNB držela v rezervách přes 40 miliard eur, což bylo díky devizové intervenci o pětinu více než předloni.

Veškerý účetní zisk použije ČNB ke snížení kumulovaných účetních ztrát z minulých let, které vznikaly přeceněním devizových rezerv.

Mzdy radním vzrostly přibližně o pět procent, což je ve srovnání se mzdovou inflací v ČR štědrý nárůst. Průměrné mzdy v Česku loni stouply jen o desetinu procenta, v penězích o 16 korun. Z milionových ročních platů však bankéřům statisíce ukrojila sedmiprocentní solidární daň, kterou uvalila Nečasova vláda na příjmy bohatých. Ve výsledku tak čisté mzdy všech radních oproti roku 2012 zhubly.

Například Miroslav Singer měl loni v souhrnu na svých výplatních páskách 4,79 milionu korun, což je meziroční nárůst o 238 tisíc korun. Čistého však dostal 3,47 milionu, zatímco předloni 3,69 milionu. Platy ostatních bankéřů se pohybovaly od 3,2 milionu do 3,8 milionu hrubého.

Na mzdy všech zaměstnanců ČNB banka vynaložila 859 milionů korun, oproti předloňskému roku si tak polepšili o 3,7 procenta. ČNB má 1380 zaměstnanců, jejich počet loni klesl o 16. Jejich stav se v posledních letech stále snižuje. V roce 2009 jich bylo o 102 více.