Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíme být u toho, když Čína roste

  1:00
Spanilá jízda ministra průmyslu Milana Urbana a českých podnikatelů po Číně se snaží sáhnout si na desítky miliard, které Čína musí investovat do nových elektráren. Zatím to vypadá, že přiveze spíše čínské investice a zakázky pro menší firmy.

Číňané nedají na nějaký sentiment z dobrých vztahů v minulosti. Českým firmám opakují: "Běžte do tendrů, prosaďte se." Zdají se vám tvrdí?
Zčásti máte pravdu a zčásti ne. Můj protějšek mi říkal, že loni měl takových bilaterálních jednání asi sto. To svědčí o tom, že celý svět chce být u toho, když se Čína dynamicky rozvíjí.

Proč bychom u toho neměli být my? Musíme tu být, ale dívejme se realisticky. V čele firem mířících do Číny být nemůžeme, ale můžeme navázat na to, co Číňané vyzkoušeli. Fungovalo a funguje tu mnoho investičních celků z Česka. Šentou tu hodnotí jako jednu z nejspolehlivějších elektráren.

Sám jste se přesvědčil, že dál ji rozšiřovat nebudou. Jste překvapen?
Nepřekvapilo mě to. Už několik písemných stanovisek jsem z Číny měl. Byla tam nejistota, zda v tom není politický důvod. Ale jednoznačně se potvrdilo, že je to věc ryze technická. Číňané nechtějí rozšiřovat elektrárnu tam, kde není voda. Podle našich expertů to sice lze, ale když si můžete tak jako Čína vybrat ze stovky dalších míst, je to jejich volba.

Velkým trnem v oku jsou tu naše dobré vztahy s Tchaj-wanem. Slibujete zde, že se zasadíte o zřetelnější politiku jednotné Číny. Tchajwanci jsou však třetím největším investorem v Česku. Co má větší váhu?
Z hlediska zahraniční politiky musíme ctít, že Čína je jedna. Jestli mezi nimi existují problémy, nemůžeme se do nich vměšovat. Nedělají to ani Němci, ani Američané, ani Francouzi. Nemáme se stavět do extrémní pozice. Česká republika by měla být umírněná a respektovat evropský proud, a ne stát v čele extrémních názorů.

Chystáte speciální vládní podporu obchodu s Čínou. O co jde?
Je to nová koncepce, kterou předložím vládě. Říkáme jí "vítězný tým". Všechny instituce, které Česko zastupují v zahraničí, by měly postupovat podle schválené strategie tak, aby byly podporovány české obchodní zájmy.

Chceme posílit zastupitelské úřady, zavést jiný mechanismus řízení obchodních radů. Chci, aby ministerstvo na ně mělo větší vliv. U vybraných zemí pak posílíme prostředky pro Českou exportní banku a EGAP. Bude to Čína a Rusko, to jsou priority a potřebují naší pozornost.

U čínských politiků zmiňujete svého předchůdce Miroslava Grégra. Bude ve "vítězném týmu" také angažován?
Tohle je přesně v duchu strategie vítězného týmu. Vztahy mého předchůdce, který je z generace paní Wu Yi, tady byly velmi dobré. Jelikož máme použít vše v zájmu České republiky, tak jsem zmínil i jeho.

Místní diplomaté navrhují, aby česká vláda dotovala českým firmám zakládání firem v Číně. To je záměr?
Součástí strategie je přispět na marketing, aby byly víc vidět na veletrzích. A přispět k tomu, aby tu mohly zakládat společné podniky. To bude ale v řádech desítek tisíc korun.

Před cestou do Číny jste vyvolal velký rozruch na trhu svým záměrem prodat 16 procent akcií ČEZ přímo do rukou ČEZ. Jaký to má smysl?
Některé výroky ministra akcie ČEZ posilují a jiné oslabují. Česko za poslední dva roky zbohatlo asi o 160 miliard korun díky spolupráci vlastníka a dobrým vedením. A ten plán zatím není schválen.

Řekněte, jakou výhodu bude mít stát z toho, že akcie neprodá na burze, ale firmě, která je stejně nesmí dlouhodobě držet a zřejmě je i přeprodá dál?
Není mým zájmem drobit akcie ČEZ. Na druhou stranu je tu požadavek Fondu národního majetku naplnit jeho rozpočet privatizačními příjmy. Do této chvíle stát neřekl, že ten prodej se bude realizovat tímto způsobem.

A výhoda pro stát?
Musím mluvit opatrně, abych se zase nepustil na burzu. Byl by jasný transparentní vlastník a výnos by odpovídal tržní ceně. Ani já nejsem dosud rozhodnut, zda tu alternativu podpořím. Podle mě má být ČEZ jako národní šampion zapojen do penzijní reformy. A pokud bychom šli touto cestou, tak takový záměr nevyjde. Penzijní reforma ještě není připravena.

Jak chcete zapojovat ČEZ do penzijní reformy? Myslíte dát stranou privatizační příjmy?
Ne. Mám na mysli neprivatizovat ČEZ a dividendy zapojit do financování penzijního systému.

Takže zájem státu je maximálně ziskový, co nejvíce expandující ČEZ. Co říkáte názorům, že investice ČEZ do zahraničí zvyšují ceny energie doma?
Vláda nemá žádný vliv na ceny energie. Ty určuje pro domácnosti nezávislý regulační úřad, pro firmy o tom rozhoduje trh. Takže tohle je otázka, která určitě není pro ministra průmyslu České republiky.

Máme zájem budovat z ČEZ národního šampiona, tedy firmu, která bude prosperovat tak, aby ceny v Česku byly co nejméně závislé na vývoji cen energií ve světě. Aby měl ČEZ dostatek prostředků na obnovu tepelných elektráren, kterým za patnáct let končí životnost. Akvizice v zahraničí přispívají k tomu, že uspěje na velkém trhu. Může být do budoucna i bohatou nevěstou pro fúzi.

A jak dovolíte ČEZ růst doma? Loni byl problém, když se ucházel o Severočeské doly. Budou letos vůbec na prodej?
Zatím není rozhodnuto. Návrh předložíme do konce února. Myslím si, že myšlenka integrovat celou pánev vlastnicky je dobrá. Zajistí to stabilní dodávky pro ČEZ a teplárny v Česku. ČEZ je jeden z možných budoucích nabyvatelů, ale rozhodnuto není.

Budou se doly prodávat ještě letos?
Varianty privatizovat či neprivatizovat jsou v tuto chvíli rovnocenné.

Vláda vypouští nesourodé informace o snižování daní. Někdo chce ulevit chudým, vy zase firmám. Jak to tedy míníte?
V tuto chvíli jsme po zhodnocení roku 2004 a výdajů rozpočtu. Prokázalo se, že vláda hospodařila o dvacet miliard lépe, než bylo plánováno. Naplňujeme přitom konvergenční program na cestě k euru.

Vznikla tak úvaha, zda ten prostor nevyužít pro snížení daní. Dovedu si představit debatu týkající se jak právnických osob, tak fyzických. Debata nemá zatím závěr a to, že už se náměty objevují v médiích, může působit, jako bychom neměli jednotný názor. Ale veřejná debata není na škodu.

Mají tedy firmy věřit, že budete bojovat za ně?
Myslím si, že snížit daně korporacím přinese efekt ve vyšší konkurenceschopnosti.

Chcete také stanovit strop pro sociální odvody. Odkdy by to platilo?
Myslím, že od příštího roku určitě. Bude to motivovat manažery a schopné profesní odborníky, aby pracovali v Česku. Podnikatelé se dočkají od roku 2006 hodně změn. V daňovém systému mohou být nižší daně, může se spustit systém jednotného registračního místa.

Dočkají se úlevy ve fungování konkurzů? Vymahatelnost majetku z bankrotů je velmi špatná. Považujete návrh nového úpadkového zákona od ministra spravedlnosti za dobrý?
Ten návrh je špatný, budeme požadovat jeho stažení z projednávání. Příliš vychází z představ soudců a méně z představ firemní sféry. Chci, aby konkurzy mohly probíhat tak, že živá část podniku funguje dál.

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...