ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Mouka zdraží až o čtvrtinu, hlásí mlynáři. Kvůli vysoké ceně pšenice

  • 117
Mlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Ta vystoupala podle nových smluv až na 5800 Kč za tunu. V pondělí o tom v tiskové zprávě informoval předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.

Organizace sdružuje podle Chocholeho zhruba desetinu trhu českého mlynárenství, podle informací ČTK má však stejný postoj většina trhu. Zvýšení ceny se nemusí projevit v obchodech, prodejci podle Chocholeho mají možnost snížit marže. Naopak změna cen bude zřejmě mít největší dopad v pekárnách. 

Potraviny stále zdražují. Klima i krize potlačí ceny stále výš, říká OSN

„Zvyšování cen potravinářské pšenice na trhu ČR sledujeme již od konce sklizně v roce 2020. V lednu 2021 již tyto ceny překročily 5000 Kč/t a od března až do nové sklizně se skokově zvýší na 5300 až 5800 Kč/t, což potvrzují uzavřené smlouvy. Příčinou je zejména celková situace na obilním trhu Evropy a související silná poptávka po pšenici z ČR,“ uvedl Chochole. 

Podle něj byla cena potravinářské pšenice loni v září 4400 Kč/tunu. Hlavními sklady pšenice v ČR jsou podle něj sila patřící do koncernu Agrofert.

Cena pšenice představuje až 80 procent celkových mlynářských nákladů, uvedl Chochole. Mouky se budou podle něj tedy prodávat o pětinu až o čtvrtinu dráže, cena se tak zřejmě zvýší o 1000 až o 1500 Kč/tunu.

Pekárny mají obavy

Svaz pekařů a cukrářů v České republice hledí na zdražování potravinářské pšenice s obavami. „Mouka je hlavní pekařskou surovinou a růst ceny by zvýšil pekařům již tak vysoké náklady,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal. 

Mouka podle něj není jediným nákladem, který pekárnám v letošním roce stoupl. „Zvýšila se také cena oleje, vzrostla i cena cukru, náplní a droždí, které se do Česka dováží ze zahraničí. Pekárny se navíc již téměř rok potýkají s náklady na zabezpečení dezinfekce provozů, nákup roušek a respirátorů, zajišťování chybějících pracovníků do výroby a oddělování směn,“ vyjmenoval Dřízal. Podle něj podražilo také balení pekařských výrobků.

Obilí se loni v Česku sklidilo o 4,5 procenta meziročně více, zemědělci ho svezli z polí 7,98 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které v loni v říjnu zveřejnil Český statistický úřad.

,