Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Moravské vinaře válcují levnější vína z ciziny

Čechům zachutnala vína z dovozu. Portugaly a Frankovky z Moravy nejdou na odbyt jako dříve a často je nahrazují francouzská, španělská, ale i chilská nebo australská vína. Podle Svazu vinařů je domácí vinařství pod tlakem rostoucích dovozů v krizi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bezdomova

6. 10. 2005 8:50
spíš jde o kvalitu
Fascinuje mě to porovnání dotací a pak už nic.Když ale porovnáme pronájmy zemědělské půdy tak tady za roční nájem v Rakousku si vinař tu půdu koupí.Jde spíše o něco jiného a to klimatické podmínky.Když si kupuji víno tak jsem vždy bez obav když šáhnu po chilském nebo argentinském či italském víně. A to i v nižší cenové relaci. Prostě do stovky mám dobré víno.Kdežto tuzemské v té relaci má ještě různé pachuti.Tak jde svět.Každému jde něco líp.Nám pivo, strojírenství atd.V jiných zemích zase brečí z toho důvodu že je válcujeme v těchto odvětvích. http://www.bezdomvoa.net
0 0
možnosti

patpong

5. 10. 2005 16:38
je mi to fuk
Dobrý vína miluju a s kamarády je pijeme po kartonech. Podstatné není to, že chilská, argentinská, nebo španělská vína vína jsou levné, ale jsou MNOHEM LEPŠÍ. Prostě - červená Morava se ve srovnání s Chile nedá pít, bílý jsou někdy (NĚKDY) fajn. Tož tak.
0 0
možnosti

mo

5. 10. 2005 18:27
Re: je mi to fuk
Proč se mi zdá, že většina těch, kdo tady haní vína z Čech a Moravy sice spoustu vína vypijí, ale vůbec si jej neumí prožít. Pijeme po kartonech, ve srovnání s Chile se nedá pít, bílý se někdy... co je to za hlouposti? neumíte si vybrat dobrého vinaře? dobrá vína? a věříte jen tomu, co vám řeknou známí a nebo se dočtete na přihlouplých diskuzích? je spousta vín z Moravy, která vítězí na světových prezentacíh - Bohemia sekt - světový šampion v Ljublani, slámové víno vína Marcinčák - nejvýše oceněné víno v Paříži. A dalo by se pokračovat. Dokáži porozumnět tomu, že si většina lidí nemůže dovolit nakupovat takovou kvalitu. Ale chtěl bych požádat, aby přestali pomlouvat něco, čemu příliš nerozumí.
0 0
možnosti

S.P.Q.R.

5. 10. 2005 15:46
Doporučuji produkty ...
... Mikros Mikulov, Moravíno Valtice, Vinné sklepy Lechovice, Viniblat, Mádl, Glosovi, Valihrach, Baloun ... není to levné, ale stojí to za to - a hlavně vás pak přejdou chutě na Chile za padesát ...
0 0
možnosti

utanův stín

5. 10. 2005 16:25
Re: Doporučuji produkty ...
Pokud myslíš pozdní sběry za 200-250 peněz, tak určitě přejdou.
0 0
možnosti

S.P.Q.R.

5. 10. 2005 15:08
Zahraniční pseudovína ...
... třeba tzv. Bordeaux za 50 Kč za sedmičku (nejspíš kvašené na parkovišti u dálnice v nerezovém tanku nebo za podobných podmínek) si může koupit jenom entita, které jde jenom o jedno - ožrat se do němoty. Člověk, který chce kvalitní tuzemské víno, prostě musí minimálně těch 150 Kč ve vinotéce investovat ... Zahraniční sajrajt, který se sem masivně dováží do hypermaketů, nestojí až na vzácné výjimky za pozornost ...
0 0
možnosti

Kik

5. 10. 2005 15:51
Re: Zahraniční pseudovína ...
Pokud ma vinoteka kontakt na vinare s kvalitnim vinem, tak muze klidne prodavat stavene za tretinovou cenu, tzn 50,- Kc/litr. A lidi si takove vino koupi. Rozhodne ale nesouhlasim s tebou, ze se sem dovazi jenom sajrajt. Mel jsem moznost ochutnat nase vina v cenach kolem cca 130,- (za sedmicku) s viny s cenou mezi 70,- a 90,- a dost casto z toho zahranicni vina vychazi lepe. A pokud si chci koupit ceske vino, tak mam velmi dobre zkusenosti s cervenymi viny ze Znovina a Templarskych sklepu. Tam jsem se zatim nespletl. A u techto firem klidne dam za sedmicku moravskeho cerveneho treba tech 150 Kc (i vice), protoze vim, ze to bude vynikajici vino.
0 0
možnosti

Mak1

5. 10. 2005 14:55
Plačky
jsou Ti naši zemědělci. Dotace mají dle článku 4700 a v Rakousku 30 000. To je opravdu nesrovnatelné. Samozřejmě, že jen na první pohled, než si člověk uvědomí, že  v Rakousku je průměrný plat 2250 Eur a u nás necelých 18 000. Z tohoto pohledu už to vypadá úplně jinak.
0 0
možnosti

E.T.

5. 10. 2005 14:23
ceny vín
čtu si a žasnu nad tím, jak levná jsou v zahraničí vína. Tak jenom pohled na průměrné ceny vín za litr v Britské Kolumbii (jihozápad Kanady). Chardonnay - 18.20 $/l. Rulandské bílé - 16,82  $/l. Rulandské modré - 20,93  $/l. Icewine - 140,39  $/l. Kanadský dolar cca 21 Kč. (informace z výroční zprávy největší instituce zastupující místní vinaře). Tak, a teď připočtěte adjustaci a dopravu a vytvořte cenu 100 Kč za sedmičku. Nejjednoduší bude rozdíl vyplnit dotací, jako to dělají země původu mnoha jmenovaných vín.
0 0
možnosti

Pavel Červinka

5. 10. 2005 15:33
Re: ceny vín
Ona je to také otázka "zdravotní" politiky onoho státu. Existují země, kde je alkohol velmi drahý už jenom tím, že je na něj uvalená velká daň (třeba Skotsko a skotská whisky - u nás je ta samá láhev výrazně lacinější). Zkrátka poloviční prohibice. Naopak je to s marží obchodníků a neznalostí zákazníků. Před 3 lety jsem koupil ve Španělsku lahev vína Marquez de Riscall (lehce nadprůměrné víno, v některých ročnících postižené tzv. myšinou) za 10 Euro. U nás ta láhev stejného ročníku byla k mání ve vinotékách za cca 800,- Kč.
0 0
možnosti

Iridium

5. 10. 2005 12:46
Příklad
Jsou dvě továrny ve dvou zamích. Vyrábí ta samá auta, přitom ta první továrna o 20% dráž. Ta první země však své továrně zaplatí 80% nákladů, takže ta může na trhu nabízet mnohem levněji. Druhé továrně se to nezdá fér. A zdejší "odborníci"? Řeknou té druhé továrně, že když je tak neschopná, že nedokáže na trhu svůj výrobek prodat, tak je to její chyba a ať skončí. K tomuto vede absurdita EU zemědělských dotací.
0 0
možnosti

Max

5. 10. 2005 13:25
Re: Příklad
Jenže přece ne všude dávají vinařům takové dotace jako v EU (spíš žádně nebo zhruba obdobné těm našim) a přitom jsou chilská, argentinská, kalifornská a jánevímjaká vína i levnější než naše a kvalitní, možná kvalitnější (to je ovšem narozdíl od ceny subjektivní).
0 0
možnosti

phenomenon

5. 10. 2005 12:30
Dotace
Já se dotacím Evropských států svým vinařům vůbec nebráním, takže pokud mě chce třeba francouzský daňový poplatník sponzorovat v mé spotřebě vína, budu jen rád ;-p
0 0
možnosti

eM

5. 10. 2005 12:31
Re: Dotace
:-) hehe, dobrej pohled...
0 0
možnosti

Iridium

5. 10. 2005 12:20
Závěry
Myslím, že se k tomu závěrem dá říct asi tolik. Ti, kdo chtějí hlavně chlastat, koupí si dovozové stoláky, nevalné kvality, ale dobré ceny. Kdo si chce pochutnat, zvolí dovozovou kvalitu (cena od 500 za láhev výše) nebo tuzemskou špičku (od 200 za láhev ve vinotéce, od 100 u vinaře ve sklepě). Ostatní jsou zástupné záležitosti, problémy s egem, chutí, znalostmi, výdělky atd.
0 0
možnosti

Láslo

5. 10. 2005 12:06
Chyby, které jdou opravdu vidět
Dotace - ano, zemědělci v okolních státech dostávají vyšší dotace, než čeští, včetně vinařů. Ale tady zas takový problém, oni za hranicemi mají zase trochu vyšší výdaje jinde.
Kvalita - většina moravských vín od moravských a českých vinařů je kvalitativně srovnatelných se světovou produkcí z regionů, které se zde citují nejčastěji. Dokonce i to červené se zde dá vyrobit v dobré až excelentní kvalitě. Ale to musí být z části dobrý ročník, ale především zvládnutá technologie - vzdělaný vinař.
Marketing - chtěl bych říct, že je v česku v plenkách, ale tady se dosud ani nenarodil a mám pocit, že ještě nikdo nezačal pracovat na jeho plození.
Cenová politika - všicni tady vyjmenováváte kvalitní vína z celého světa v nižších cenových kategoriích. Většina asi ani netuší, jak se vyrábějí, ale já položím jinou otázku. Koupili jste si už někdy víno z Francie, které by se dalo u nás vyhodnotit jako pozdní sběr, nebo dokonce výběr z bobulí?
0 0
možnosti

Láslo

5. 10. 2005 12:11
Re: Chyby, které jdou opravdu vidět
A rovnou si na řečnickou otázku zareaguji. Ti, kdo ano, tak zaplatili ve vinotéce v řádech tisíců. Jenomže takových kupců u nás tolik není, ale v bBohatší Francii, Spojených státech... ano a ti si toto kvalitní víno od svých vinařů kupují a ti si pak mohou dovolit svoji nadprodukci vyvážet do laciných zemí plných takových laciných zákazníků, kteří na etiketě hledají pouze cenovku, maximálně čárový kód, aby si ověřili, že 80 korun není šálení zraku. Tato vína jsou opravdu nadprodukcí, protože se většinou vyrábějí dolisováním kvalitních hroznů použitých pro výrobu predikátních vín. Nebo filtrováním kalů po sedimentacích a pod. Nechci tady obhajovat české vinaře, mají co dohánět, ale bohužel žijí v nerovných podmínkách. Domácí trh je slabý a kvalitu nekupuje.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!