Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Soud vyhlásil moratorium na pátou největší cestovku Firo-tour

Městský soud v Praze vyhlásil mimořádné moratorium na cestovní kancelář Firo-tour. Firma s obratem přes miliardu korun a necelou stovkou zaměstnanců se dostala do finančních problémů kvůli poklesu prodeje zájezdů. Dovolené prodává dál.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V13i16t 82O72t65a76h51a52l

1. 9. 2020 15:50

Doba CK, jako placeným prostředníkům mezi klientem a ubytovatelem, zkrátka končí - tento trh se bude výrazně zmenšovat, až bude naprosto okrajovým a udrží se pouze několik společností, co půjdou s dobou a nabídnou něco extra. Covid pak pouze toto pročištění trhu urychlil.

Procento turistů, kteří si umí zajistit dnes už velmi jednoduchý online kontakt s poskytovatelem služeb stále roste. Je to rychlejší, efektivnější a výrazně levnější bez CK jako prostředníka. S plošným rozvojem znalosti angličtiny u nás i v cílových destinacích v naprosté většině případů nedává CK smysl - až na naprosté výjimky.

0 0
možnosti

J60a69n 63Ž25o33f11č68i27n

31. 8. 2020 7:58

Nemají prachy prožrat dřív, než se služba uskuteční. Také si nejdu kupovat boty s tím, že dám někomu peníze třeba dva měsíce dopředu. Obdobně letecké společnosti, kde jsou ty peníze, co jim mají na zálohách? Každé podnikání, které prožere peníze před konáním služby je odsouzené k zániku.

0 0
možnosti

Za vše můžeme děkovat zbytečným opatřením téměř všech vlád, kvůli sice nové ale dnes již obyčejné viróze.

0 2
možnosti

K81a52r11e84l 42F10a10j67t

29. 8. 2020 10:40

Jo jo ... hlavně, že se místo okamžitého řešení dluhů a pomoci s restrukturalizací firem, která se změnou v cestování (byť by mělo být dočasné) musela přijít nařídily vouchery a x způsobů podpory, které problém jen odsunuly. Přitom bylo jasné, že se zakonzervovává stav, ve kterém postaru podnikat nepůjde. Přitom to sebralo firmám spoustu peněz, které mezitím utratily za provoz a efekt je stejný, jen posunutý.

0 0
možnosti

Jen taková noticka: Zdá se mi to, nebo píšete jen o pobytových zájezdech, nikoliv poznávacích? Kdybych chtěla jen ležet u moře, tak si všechno mohu zařídit sama, ale na poznávacím zájezdu vám cestovka se specializací na nějakou oblast- třeba Skandinávie- ukáže i místa a tajné tipy, které mají průvodci objevené, prochozené, a vy ještě ne. Vědí z vlastní zkušenosti, která tůra je jen profláklá a která opravdu zajímavá (v ČR nebo SR to nepotřebujete, ale jinde v horách jsou znalci dobří, konečně tam chodíte někdy i s horským vůdcem), která místa jsou čarokrásná, ale třeba nefigurují v žádném průvodci....Tyto cestovky mají letos velký problém, protože řada pro poznávání vhodných oblastí- sever, Skotsko, slovinské hory, Balkán atd.- se zcela uzavřela. Taky Firo dělá dost poznávacích zájezdů.

1 0
možnosti

Argument, že by se měl finančně spolupodílet klient, kterému služba (zájezd) nebyla poskytnuta, je nesmyslný, nicméně stát u těch zájezdů, které se neuskutečnily kvůli opatřením státu, hradit 100% škody včetně ušlého zisku. V případech, kdy se zájezd nemohl uskutečnit kvůli opatřením vyhlášeným jinými státy je to bohužel riziko podnikání, s nímž je třeba se smířit, chci-li být podnikatelem.

2 1
možnosti

Stát nikomu žádnou škodu nehradil. V březnu vyhlásil karanténu pro lidi vracející se z Italských Alp a ti co zájezd z tohoto důvodu stornovali nedostali od nikoho nic. A byli to desítky tisíc korun.

1 0
možnosti

Cestovní kancelář musí vracet sto procent peněz klientovi za dobře připravené zájezdy. Vše nese na bedrech sama, bez spoluúčasti klienta a pomoci státu,“ řekl.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/moratorium-firo-tour-soud.A200828_171232_ekonomika_fih

Dobrej komik. A když vydělávaly, tak se taky dělily se státem a s klientem? Není náhodou podnikání v cestovním ruchu stejné jako jiné podnikání? At jsou rádi, že stát posvětil tu .........s vydáváním voucherů, aby nemusely vracet peníze. A že se cestovky nechovají zrovna férově, kdy vědí, že se zájezd neuskuteční, a přesto klienta sprostě vyzvou k doplacení, je běžné. Samozřejmě, ne všechny. At si sáhnou do svědomí ty, kterých se to týká.

1 2
možnosti

Tak se státem se dělily, a to značným procentem - nebo jsou podle Vás daně?

1 0
možnosti

Cestovní kanceláře nepotřebují žádnou podporu státu. Je to podnikání, které lze rozjet bez větších investic, za peníze klientů a v rámci infrastruktury a služeb poskytnuté třetími stranami. Stejně tak rychle, jako se dá toto podnikání rozjet, se dá i rychle utlumit. Od března už všechny strany (cestovky, klienti, dopravci i hoteliéři) ví jaká je situace, a mohou se racionálně chovat. Boom skončil, letos nastal čas podnikání v oboru utlumit.

1 3
možnosti

jen jsi dokázal že o podnikání nic nevíš

2 0
možnosti

Každý druhý podnikatel v Česku už je miliardář, milionář už je pejorativní označení z devadesátek - spíš nadávka, ale když miliardářům pár měsíců nejede byznys tak jako posledních 30 let, hned "nemají peníze".

6 7
možnosti

Znám mnoho podnikatelů, milionářů spíš v jednotkách a miliardáře spíš z médií. Většina podnikatelů se pohybuje ve stejných ekonomických číslech jako lepší průměr zaměstnanců - výhoda je větší svoboda, nevýhoda je větší stres a riziko. Zaměstnanec max. nedostane zaplaceno za svojí práci (a většinou spíš jen v rovině teoretické) , podnikatel může zahučet svým majetkem.

4 0
možnosti

Nic se nebojte, Bureš vás zachrání! Až skončíte v nějakým potentovaným "resortu" plným uzenejch klobás na zadeli světa, s páskem na ruce, za kterej nedostanete už ani plátek pity či čeho, pošle vám špeciál. Darovat svým druhům, kteří stejně jako on žijí z práce jiných, to on umí, takže kvůli krachu cestovky bych si na vašem místě starosti nedělal.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!