Ministr dopravy odpověděl na zbytek otázek

  • 17
Ministr dopravy Milan Šimonovský zodpověděl zbytek otázek z on-line rozhovoru. Týkaly se hlavně silnic včetně dálnice D47. Odpovědi vznikly ještě před tím, než vláda smlouvu o stavbě D47 vypověděla.

On-line rozhovor se konal 20. března. Ministr bohužel kvůli dalším pracovním povinnostem nemohl setrvat v redakci iDNES déle než hodinu, a tak zbytek otázek zodpověděl e-mailem.

Odpovědi ministra
najdete TADY

Všetšina dotazů mířila na dálnice a České dráhy. "Bude dálnice D47," zeptal se například čtenář Moravan. "D47 je investiční prioritou vlády," odpověděl ministr.

Milan Šimonovský se na témata dálnice D47 a budoucnost Českých drah zaměřil hned po svém nástupu do úřadu po loňských volbách.

Jeho tým si vzal pod drobnohled smlouvu s generálním dodavatelem stavby, konsorciem Housing & Construction, podepsané jeho předchůdcem Jaromírem Schlingem.

Některé části smlouvy považuje Šimonovský za nevýhodné pro stát. Původně měl současný kabinet rozhodnout o změnách smlouvy v polovině března, ale ministr žádá odklad až do konce května kvůli dalším nejasnostem.

České dráhy se podle zákona od začátku roku změnily ze státní organizace na dvě firmy - akciovou společnost České dráhy a státní Správu železniční a dopravní cesty.

Dálnici do Ostravy postaví stát sám

Šedivý: Tajnosti kolem D74 byly chybou

Šimonovský půl roku prosazoval, že má-li se firma skutečně změnit a zlepšit hospodaření, závislé na státní dotacích, musí z vedení odejít generální ředitel a šéf představenstva Dalibor Zelený. To se stalo na začátku března. - Více ZDE.

Milan Šimonovský se narodil 17. února 1949 v Brně. Na tamním Vysokém učení technickém abslovoval v oboru konstrukce a dopravní stavby a postgraduální studium Systémy městské hromadné dopravy.

V letech 1990 na 2000 byl náměstkem brněnského primátora. Od roku 2000 je prvním místopředsedou KDU-ČSL, do níž vstoupil v roce 1990.